Η υγιής ανάπτυξη και το κράτος δικαίου – Ανεξάρτητες Αρχές

Λαμβάνοντάς υπόψη τα σημερινά γεγονότα, περί διαβατηρίων (Cyprus papers), είναι αυτονόητο ότι τόσο το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η οικονομία μας θα έχει τεράστια ζημία.

Δυστυχώς, με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πλήττουν και τους υγιείς ασκούμενους επιχειρηματίες που με πολλή κόπο, μόχθο και επαγγελματισμό προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να εξυπηρετήσουν σοβαρούς και υγιείς επενδυτές προβάλλοντας τη Κύπρο ως η πλέον κατάλληλη χώρα για επενδύσεις, μόνιμης κατοικίας, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειες τους. 

Με τα σημερινά δεδομένα, επιβάλλεται όπως ενισχυθούν ή συσταθούν νέες ανεξάρτητες αρχές με ευρύτερες αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα, οι ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να αποτελούνται από άτομα τα οποία να μην προέρχονται από πολιτικές παρατάξεις και/ή κρατικών οργάνων ή άλλων κέντρων με ευρύτερες επιρροές στα κοινά οι οποίοι δύναται να καταχρώνται τη δύναμη τους.

Οι ανεξάρτητες επιτροπές δεν πρέπει να διαπλέκονται με κόμματα και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά να αποτελούνται από άρτιους καταρτισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο τους, έχουν κύρος και θα λειτουργούν εις όφελος των πολιτών και συνεπώς του Κράτους στο σύνολο.

Βασιζόμενος στα όσα βλέπουμε σήμερα αλλά και θα βλέπουμε στο επόμενο διάστημα, ένα είναι το κρατούμενο, η οικονομία μας θα πλήττεται ακόμη περισσότερο. Αυτό θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις αλλά και στην ανεργία. Αν αναλογιστούμε ότι οι πυλώνες της οικονομίας μας βασίζετε στο τομέα των οικοδομών, στις επενδύσεις, στις λογιστικές και νομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα όπου έχει ήδη πληγεί από το Covid-19, τότε γίνεται αντιληπτό ότι βαδίζουμε σε ένα άγνωστο μέλλον.

Είναι πλέον επιτακτικό όπως οι ανεξάρτητες αρχές θα έχουν τον πλέον σημαντικό ρόλο για ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος που όχι μόνο θα είναι ανεξάρτητες αλλά και αποτελεσματικές.

Στόχος είναι ο παραγόμενος πλούτος να διαχέεται και στους οικονομικά αδύναμους, ενθαρρύνοντας έτσι τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Φίλιππος Χατζηζαχαρίας

Λογιστής-Οικονομολόγος  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ