Invest Cyprus: Προώθηση της Κύπρου στη Σαουδική Αραβία

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο τομέας με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μεταφορά εταιρικής έδρας.

Δίνοντας συνέχεια στις προωθητικές του ενέργειες με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου και ως πύλης στην ΕΕ για παγκόσμιες επενδύσεις, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) πραγματοποίησε χθες, διαδικτυακό συνέδριο υπό τον τίτλο «Cyprus: Your EU gateway to global investments»με επίκεντρο την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες που καθιστούν την Κύπρο ιδανικό προορισμό για μετεγκατάσταση εταιρικής έδρας, ενώ παρουσιάστηκαν και οι βασικοί τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως ο τομέας της Φιλοξενίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Υγείας, αλλά και της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας. Τους επενδυτές καλωσόρισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία, Σταύρος Αυγουστίδης, ο οποίος ανέφερε ότι κοινός στόχος πέρα από τις επιχειρηματικές συνέργειες είναι να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Αυγουστίδης τόνισε ότι «τόσο η Κύπρος όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταξύ τους συνεργασία όσον αφορά το διεθνές εμπόριο και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις»

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν εκπρόσωποι εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και νομικών οίκων , όπως οι PwC Cyprus, Kinanis LLC, AstroBank και οι Tassos Papadopoulos & Associates, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο και να μιλήσουν για θέματα όπως private banking και private wealth services. Μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν κυρίως στα βασικά οφέλη και κίνητρα που παρέχει η Κύπρος για μετεγκατάσταση εταιρικής έδρας, αλλά και τα πλεονεκτήματά της ως ευρωπαϊκή χώρα ειδικότερα σε θέματα φορολογίας και νομοθεσιών. Από πλευράς Invest Cyprus δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πληθώρα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός,  ειδικότερα για εταιρείες Τεχνολογίας που επιθυμούν να ιδρύσουν έδρα σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Ειδική αναφορά έγινε στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, στη γεωγραφική θέση της Κύπρου και στην εύκολη πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, αλλά και στο φιλόξενο περιβάλλον και την υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής.

Ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας ανέφερε ότι  «όπως με τον τομέα της Ναυτιλίας καταφέραμε να καταστεί η Κύπρος το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο στην Ευρώπη, με πληθώρα πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα μας, κατά τον ίδιο τρόπο στρεφόμαστε και επικεντρωνόμαστε τώρα στον τομέα της Τεχνολογίας με το όραμα να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ευρωπαϊκό τεχνολογικό σύμπλεγμα». Ο κ. Καμπανέλλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τεράστιες ευκαιρίες που προκύπτουν από τον εντοπισμό κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που ενισχύεται και από την έλλειψη έργων υποδομής για τη διοχέτευση αυτών των πηγών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.  Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε και η εξειδικευμένη μονάδα του Οργανισμού TourInvest, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Φιλοξενίας.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο τομέας της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών συγκέντρωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για μεταφορά έδρας στην Κύπρο με ποσοστό 50% ενώ το άλλο 50% επέλεξε τον τομέα των Ακινήτων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο ερώτημα ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για επένδυση σε άλλη περιοχή, η πλειοψηφία αναφέρθηκε στις δυνατότητες επιχειρηματικότητας, ενώ ακολούθησαν το ανθρώπινο ταλέντο και η κοινωνικοοικονομική σταθερότητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόσφατη ίδρυση του επιχειρηματικού συνδέσμου Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας στον οποίο ο Invest Cyprus έχει ενεργό ρόλο, δημιουργεί νέες ευκαιρίες συνεργασίας και ανοίγει νέους δρόμους για προσέλκυση επενδύσεων. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Μιχαήλ, «οι άριστες διμερείς σχέσεις και οι πρόσφατα προτεινόμενες διμερείς συμφωνίες σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, η τεχνική συνεργασία και η συνεργασία σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δικαστικού τομέα, επέτρεψαν στον Invest Cyprus να επιχειρήσει  περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, στοχεύοντας σε  πιθανές επενδύσεις στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ