Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από σημαντικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εκπροσώπων των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 1o Συνέδριο του Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Επιχειρησιακών Λειτουργιών, με τη επιστημονική στήριξη της «iMinder» και τη στήριξη της «Boussias Communications CY».
Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του «ECR CYPRUS» και του «ΚΕΒΕ». Χρυσός χορηγός ήταν οι Υπεραγορές «ΑΛΦΑΜΕΓΑ» και χορηγοί οι εταιρείες «Demetriades Handling», «Diapo Limited», «Primewell Courier», «Supernova Consulting», η ιδιωτική σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «KES College» και το λογισμικό «ERP Priority». Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο εκδοτικός οίκος «ΔΙΑΣ».
Για πρώτη φορά, τέθηκαν επί τάπητος οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ειδικότερα στην περίοδο της πανδημίας.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο ρόλος των Logisticians στη διαχείριση της κρίσης, η σημασία της τεχνολογίας στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη διαχείριση της πληροφορίας, η καίρια χρήση των εξοπλισμών και η προσαρμοστικότητα στη «COVID-19 εποχή».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναδείχθηκαν και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από βέλτιστες πρακτικές επιτυχημένων case studies και διοχετεύθηκε στους συμμετέχοντες επιστημονική γνώση από τις εμπειρίες των αγορών της Κύπρου και της Ελλάδας.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα ευρήματα της 1ης Παγκύπριας έρευνας ετοιμότητας και των σημαντικών προκλήσεων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Επιχειρησιακών λειτουργιών στην COVID-19 εποχή.
Το Συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 επαγγελματίες του κλάδου και όχι μόνο.
Βασικά συμπεράσματα από τους χαιρετισμούς και τις παρουσιάσεις των ομιλητών:
«Ο ΚΥΦΕΑΣ και η κυπριακή αγορά στην καταιγίδα COVID 19».
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος του ΚΥΦΕΑ, Γενικός Διευθυντής της «iMinder», Γιώργος Λοϊζίδης, παρουσιάζοντας τη δομή οργάνωσης και λειτουργίας του Συνδέσμου, καθώς και τους σκοπούς ίδρυσης του.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντικότητά του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κύπρου (13.66%), σε σχέση με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Ο κ. Λοϊζίδης έκανε λόγο για μια «επιχειρηματική καταιγίδα» που έχει φέρει μείωση του τζίρου στην πλειοψηφία των εταιρειών από 10% μέχρι 50%.
Τα χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας από την «καταιγίδα» είναι η ραγδαία ανάπτυξη του e-commerce, η αβεβαιότητα στον καθορισμό εταιρικής στρατηγικής, οι εκ νέου αναδιοργανώσεις σε δίκτυα αποθηκών και διανομών, καθώς και στις πολιτικές εξυπηρέτησης πελατών.
Ο Πρόεδρος του ΚΥΦΕΑ προτείνει 5 + 1 βήματα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία.
- Ανάλυση σεναρίων και χάραξη στρατηγικής από την ανώτατη διοίκηση της εταιρείας, με τη δημιουργία επιτροπής στρατηγικής.
- Στοχοθέτηση ευκαιριών και καταγραφή ενεργειών υλοποίησης από την ανώτατη διοίκηση της εταιρείας ( επιτροπή στρατηγικής).
- Γρήγορη διάγνωση σε σημαντικές περιοχές, με αναλύσεις ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων της εταιρείας.
- Διεξαγωγή Benchmarking και αναγνώριση ευκαιριών βάσει των «Best in Class» σε Κύπρο και εξωτερικό.
- Υλοποίηση ενεργειών με εμπλοκή των στελεχών της εταιρείας σε διατμηματικές ομάδες.
- Διαχείριση του ηθικού του κόσμου.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1
Α) Πιο κοντά από ποτέ Υπουργείο Εμπορίου και επιχειρηματίες του κλάδου. 400 εκ. ευρώ για χρηματοδότηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μέτρα που θα αμβλύνουν τις πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επεξεργάζεται το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, κατά τη διάρκεια του 1ού συνεδρίου του ΚΥΦΕΑ, η Κύπρος έχει υποβάλει προτάσεις στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, για εξασφάλιση συνολικά 400 εκατ. ευρώ. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα προκηρυχθούν τα τρία πρώτα νέα σχέδια χορηγιών για στήριξη του τομέα της μεταποίησης, της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Η κ.Πηλείδου ανέφερε ότι θα επιδιώξει σύντομα συναντήσεις με τον ΚΥΦΕΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα πιθανά πεδία συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Β) Η επιστήμη της ιατρικής συναντά την επιστήμη των Logistics στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήγησε τις διαδικασίες Logistics που θα ακολουθηθούν κατά την άφιξη, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στην Ελλάδα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυπλοκότητα και στη δυσκολία συντονισμού μεταξύ άφιξης εμβολίων και ασθενών, καθώς και στις δυσκολίες αποθήκευσης των εμβολίων.
Γ) «Μεγάλη η συνεισφορά της Εθνικής Επιτροπής Logistics στην ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στον κλάδο αυτό, με πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία Εθνικών Επιτροπών Logistics, ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής της Ελλάδας, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου των Logistics στο ΑΕΠ χωρών, όπως η Σιγκαπούρη (>60% ΑΕΠ) και η Ολλανδία (25% ΑΕΠ).
Η επιτυχία της Εθνικής Επιτροπής προέρχεται από το γεγονός ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα.
Δ) «Συνεργασία, ανάπτυξη γκάμας προϊόντων και e-commerce, τα βασικά συστατικά επιτυχίας της ALION».
Τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η «ALION VEGETABLES & FRUITS CO. LTD» κατά την πανδημία, ανέλυσε ο Γενικός της Διευθυντής, Δώρος Ζαβός. Σε αυτό, όπως είπε, βοήθησε πάρα πολύ η ευελιξία και η αμεσότητα της εταιρείας να οργανώσει τόσο την παραγωγική δομή της, όσο και το σύστημα διανομής της, προσθέτοντας υπηρεσίες online διανομής.
Ο κ. Ζαβός αναφέρθηκε και σε επιπρόσθετες ενέργειες που έγιναν από την « ALION» για αναπλήρωση των χαμένων πωλήσεων, όπως ανάπτυξη κωδικολογίου με καινούργια πρωτοποριακά προϊόντα, δημιουργία συνεργειών με άλλες κυπριακές παραγωγικές εταιρείες, καθώς και δημιουργία καναλιού επικοινωνίας με τους καταναλωτές.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2
Α) «Βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού και ευέλικτη χάραξη στρατηγικής ενίσχυσαν τις δυνατότητες της Α. ΜΙΝΤΙΚΚΗΣ ΦΑΡΜ ΛΤΔ».
Ο Logistics Manager της «Α. ΜΙΝΤΙΚΚΗΣ ΦΑΡΜ ΛΤΔ», Ματθαίος Ξενάκης, παρουσίασε τις 4 προκλήσεις που επέφερε η πανδημία στην εταιρεία του. Μείωση πωλήσεων, αυξομείωση ζήτησης, ελλείψεις/καθυστερήσεις και αύξηση απουσιών. Ο κ. Ξενάκης τόνισε ότι ο σχεδιασμός εναλλακτικών σεναρίων ήταν καίριος για την επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων της εταιρείας. Παρουσίασε, δε, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού, όπως την φιλοσοφία Lean στις συναντήσεις με εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες της εταιρείας και τις πρακτικές Job Empowerment (ενδυνάμωση θέσεων) και Job Rotation (εναλλαγή εργασιών).
Β) FOODY: «Από το e-commerce στο Q-commerce».
Ο Business Development Manager της «FOODY», Μάριος Χριστοδούλου, τόνισε πως κατά την πανδημία η εταιρεία του διπλασίασε τον αριθμό παραγγελιών της. Αναφέρθηκε στις νέες ανάγκες και προσεγγίσεις, όπως είναι το Foody Market και το Own Delivery, καθώς και τα City Logistics. Τόνισε, επίσης, ότι η εταιρεία του προχώρησε στη νέα εποχή ηλεκτρονικού εμπορίου, από το e-commerce στο Q-commerce (Q: Quick).
Γ) MEFAL: «Η τεχνολογία, αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».
Στους τομείς που επηρεάστηκαν από την πανδημία και στη βοήθεια της τεχνολογίας στις προκλήσεις διάθεσης των φαρμάκων επικεντρώθηκε ο Γενικός Διευθυντής της «MEFAL PUBLIC LTD», Στέφανος Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, επηρεάστηκαν οι τομείς που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, τις εγκαταστάσεις, τα αποθέματα, το επίπεδο εξυπηρέτησης και τις γενικές εταιρικές λειτουργίες.
Ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε πως αποδείχθηκαν κρίσιμες οι εφαρμογές αυτοματισμών, όπως το pick-to-cart στο picking και το EDI στη λήψη παραγγελιών από πελάτες. Τόνισε, επίσης, ότι η αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών που διοχετεύτηκαν από τον ΚΥΦΕΑ στην εταιρεία του, ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές στην διαχείριση της κρίσης.
Δ) A.PSALTIS & SONS: «Η κάθε κρίση φέρνει ευκαιρίες».
Σε 4 βασικούς πυλώνες προκλήσεων και τα αντίστοιχα πλάνα δράσης – ευκαιρίες επικεντρώθηκε ο Λευτέρης Κυρκούδης, Purchasing & Logistics Manager της εταιρείας «A.PSALTIS & SONS LTD».
1. Εταιρική Ρευστότητα και Υποχρεώσεις.
2. Εταιρικές Επενδύσεις και Στρατηγικό Πλάνο.
3. Ανθρώπινο Δυναμικό/Παραγωγικότητα.
4. Διαθεσιμότητα Προϊόντων και Αγοραία Ζήτηση.
Όπως είπε ο κ. Κυρκούδης, η κάθε κρίση φέρνει ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις. Υπέδειξε, δε, ότι οι άνθρωποι και η προστασία τους είναι η ουσία της εφοδιαστικής αλυσίδας και της επιχειρησιακής αριστείας ενός οργανισμού.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Η συνεργασία για αντιμετώπιση του COVID 19 και η στρατηγική σημασία του κλάδου των Logistics σε Κύπρο και Ελλάδα.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν οι Δημήτρης Σιανδρής, Πρόεδρος του «ECR CYPRUS», Κώστας Χανιώτης, Πρόεδρος του «ILME», και Νίκος Ροδόπουλος, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Logistics». Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του «ΚΥΦΕΑ» και Γενικός Διευθυντής της «iMinder».
Ο κ. Χανιώτης ανέφερε πως στην «COVID εποχή» υπήρξαν πιο πολλές ευκαιρίες συνεργασίας. O Πρόεδρος του «ILME» επισήμανε πως το πρώτο ζητούμενο ήταν να διαδώσουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές και το δεύτερο ήταν και είναι πως η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο.
Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, οι σύνδεσμοι του ILME και της EEL έχουν, ήδη, συνεργασία με κοινές δράσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά που μπορούν να γίνουν, όπως το να συγκεντρώσουν 20 μεγάλες εταιρείες, με σκοπό να υλοποιήσουν συνφορτώσεις, να μειώσουν το κόστος διανομής, αλλά και το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Logistics», Νίκος Ροδόπουλος, είπε πως η λιανική αλλάζει μορφή και γίνεται κυρίως ηλεκτρονική. Τόνισε πως αυτό που βοήθησε πολύ ήταν η δημιουργία ενός «Hub-Control Tower», μέσω της πλατφόρμας «What’s App», μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην επαγγελματική αλυσίδα, για την καταγραφή των προβλημάτων και την κατάθεση λύσεων.
Ο κ. Ροδόπουλος πρότεινε, την ίδια ώρα, τη δημιουργία ενός “Think Tank”, που θα αποτελείται από μεγάλους φορείς του ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Κύπρο. Διευκρίνισε ότι αυτό, θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους της αγοράς, έτσι ώστε να έχει πραγματική επίδραση.
Ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Logistics» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει διακομιστικός σταθμός, προσθέτοντας, ωστόσο, πως μπορεί να υπάρξει και ένα συμπληρωματικό σχέδιο συνεργασίας με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Το πρώτιστο μέλημα του «ECR CYPRUS» ήταν να λειτουργήσουν τα στελέχη με ασφάλεια δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Σιανδρής. Κινηθήκαμε, είπε, σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την ασφάλεια των εργαζομένων και την αποτελεσματικότητα στη διακίνηση προϊόντων και ο δεύτερος στο χρόνο ανταπόκρισης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δημιούργησαν δύο οδηγούς κανόνων συνεργασίας στις αποθήκες και τα καταστήματα, για καλύτερο συντονισμό και αποδοτικότερη και ασφαλέστερη εργασία.
Παρουσίαση ευρημάτων 1ης παγκύπριας έρευνας ετοιμότητας.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν και τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας ετοιμότητας και των σημαντικών προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρησιακών λειτουργιών στην «COVID-19 εποχή».
Όπως δήλωσε ο Senior Manager της εταιρείας «iMinder», Λοΐζος Ηρακλέους, o μέσος όρος ετοιμότητας των εταιρειών ήταν μόλις 37%.
Αρκετές εταιρείες δήλωσαν μείωση του τζίρου τους μέχρι και 50%, ενώ πολύ λίγες ήταν αυτές που δήλωσαν σημαντική αύξηση.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο υψηλός βαθμός δυσκολίας της πρόβλεψης της ζήτησης προϊόντων. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν αξιοποιεί τα e-commerce operations, ενώ οι προμηθευτικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων και Logistics τους.
Οι περισσότερες εταιρείες δεν εφάρμοσαν σύστημα βαρδιών, ούτε και πλάνο ανταμοιβής του προσωπικού, που θα επιβαρυνθεί από τη νέα λειτουργική δομή.
Η έρευνα οργανώθηκε από την «iMinder», υπό την αιγίδα του Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του ECR CYPRUS και του KEBE.