Ο Αντώνης Λατούρος συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο για την κλιματική κρίση

Πώς η παγκόσμια κρίση άμμου μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη.

Από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, 3-11 Σεπτεμβρίου, το Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης της Φύσης, το οποίο συνέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια (το 2016 πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη -  πέρυσι αναβλήθηκε λόγω COVID-19) και φέτος φιλοξενήθηκε από τη Γαλλία. Σ’ αυτό λαμβάνουν μέρος κορυφαίες προσωπικότητες, επιστήμονες, τεχνοκράτες, ακτιβιστές και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και οργανώσεων που προασπίζονται τη Φύση και το Περιβάλλον, όπως επίσης πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες και βιομήχανοι που συζητούν καίρια ζητήματα του πλανήτη. Την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο Κύπριος πρόεδρος  του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων (UEPG) Αντώνης Λατούρος, συμμετείχε σε πάνελ για την «Παγκόσμια Κρίση Άμμου και τις Υποδομές» και εξήγησε πώς η κλιματική κρίση μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη.

Ο Αντώνης Λατούρος ξεκινώντας την ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: «Αντί να αφήνουμε τα δισεπίλυτα προβλήματα να μας παραλύουν ας τα μετατρέψουμε σε μοχλό που θα μας ωθήσει σε δράση». Αφού εξήγησε το πόσο αναγκαία είναι τα αδρανή υλικά για την οικονομία και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε, επισήμανε ότι από τα αδρανή υλικά κατασκευάζονται σχεδόν τα πάντα γύρω μας, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι πόλεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία.  Είπε ότι τα αδρανή υλικά είναι τα πιο χρησιμοποιήσιμα υλικά μετά τον αέρα και το νερό και ότι βασικά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους κάθε δευτερόλεπτο από τη ζωή μας.  Στη συνέχεια, αφού ανάπτυξε το πως η ευρωπαϊκή λατομική βιομηχανία καταφέρνει να εφαρμόζει αειφορία, κάλεσε τους διεθνείς περιβαλλοντικούς οργανισμούς σε συνεχή συνεργασία, τόσο για να δώσουν τις δικές τους ιδέες και εισηγήσεις στον UEPG, όσο και για να προωθήσουν τις καλές πρακτικές του UEPG στις άλλες ηπείρους, διότι στο τέλος της ημέρας ο πλανήτης είναι ένας και όλοι οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να τον σώσουμε.  Τελειώνοντας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή λατομική βιομηχανία δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος.

Εκτός από τον Αντώνη Λατούρο, στο πάνελ βρίσκονταν οι Halinishi Yusuf - Makueni County Sand Conservation & Utilization Authority της Κένυας, Deepthi Wickramasinghe - Πανεπιστήμιο του Κολόμπο, Σρι Λάνκα, Kate Dawson - London School of Economics & Political Science Ην. Βασίλειο και Pascal Peduzzi - United Nations Environment Program GRID - Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Ελβετία. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος του UEPG Αντώνης Λατούρος είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη των διεθνή οργανισμών IUCN (International Union of Conservation of Nature), UNEP (United Nations Environmental Program), WWF (World Wildlife Fund) όπως επίσης και με την Chief Executive Officer του Birdlife International κ. Patricia Zurita.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ