Σημαντικό γεγονός ο Κώδικας Δεοντολογίας που υπέγραψαν η BirdLife Europe και η Ευρωπαϊκή Εξορυκτική Βιομηχανία

Στόχος η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης επιχειρήσεων, φύσης και ανθρωπότητας

Εκ μέρους των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων τον Κώδικα υπέγραψε ο Κύπριος πρόεδρος του UEPG Αντώνης Λατούρος, o CEO του CEMBUREAU Koen Coppenholle, ο Πρόεδρος του EUROGYPSUM Emmanuel Normant και εκ μέρους της HeidelbergCement ο Πρόεδρος της Dominik von Achten ενώ από πλευράς του BirdLife Europe, ο Περιφερειακός της Διευθυντής Martin Harper.

Ο πλανήτης οδεύει προς ένα "αχαρτογράφητο έδαφος", ήταν το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός  Οργανισμός στην έναρξη την Κυριακή στη Γλασκόβη της Σκωτίας της 26ης Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με τον οικοδεσπότη βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να μιλά για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη». Ωστόσο οι G20 που συναντήθηκαν στη Ρώμη έμειναν στα ευχολόγια ενώ η πλέον ρυπογόνος χώρα, η Κίνα όπως και η Ρωσία έγραψαν απουσίες τόσο στη Ρώμη όσο και στη Γλασκόβη. Από την 1η Διάσκεψη το 1995 στο Βερολίνο, ο διάλογος κωφών που χαρακτήρισε την πολιτική των ηγετών του πλανήτη, οδήγησε σήμερα την 26 Διάσκεψη (COP26) να καλείται να βρει πια τρόπους ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Kελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.  Ενόψει της Διάσκεψης ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες είχε δραματικά υποδείξει ότι: «Από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από τους παγετώνες που λιώνουν μέχρι τα ασταμάτητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται».

Έχοντας υπόψη την δραματική εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης μας και καλούμενοι να συμφωνήσουν, να εκπονήσουν και να συνυπογράψουν ως Πανευρωπαϊκοι Σύνδεσμοι της Εξορυκτικής Βιομηχανίας - UEPG (λατομείων αδρανών υλικών), CEMBUREAU (τσιμεντοποιείων) και EUROGYPSUM (λατομείων γύψου), ένα Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εξορυκτικής Βιομηχανίας και του BirdLife Europe, είχαn συναισθανθεί: 1. τη σοβαρότητα του κεφαλαίου διαχείρισης προσωρινών οικοτόπων που συνδέονται με τον εξορυκτικό τομέα και: 2.  τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης επιχειρήσεων, φύσης και ανθρωπότητας. 

Έτσι, σε μια τελετή υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 28.10.21, υπογράφτηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας – Code of Conduct – μεταξύ των Συνδέσμων της Ευρωπαϊκής Εξορυκτικής Βιομηχανίας και του BirdLife Europe, με τις πλευρές, πλην των τελετουργικών, να αναπτύσσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη συνολική διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Εκ μέρους των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων τον Κώδικα υπέγραψε ο Κύπριος πρόεδρος του UEPG Αντώνης Λατούρος, o CEO του CEMBUREAU Koen Coppenholle, ο Πρόεδρος του EUROGYPSUM Emmanuel Normant και εκ μέρους της HeidelbergCement ο Πρόεδρος της Dominik von Achten ενώ από πλευράς του BirdLife Europe, ο Περιφερειακός της Διευθυντής Martin Harper.

Ο νέος αυτός Κώδικας θα έχει θετική επίδραση στους τοπικούς πληθυσμούς ειδών, προσφέροντας ένα πλαίσιο που θα υποστηρίζει τη διατήρηση των ειδών από το στάδιο του σχεδιασμού έως το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Αυτά τα κριτήρια διαχείρισης της βιοποικιλότητας συμπληρώνουν το έργο που επιτελέστηκε σχετικά με τις οδηγίες για τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ειδών και την πρακτική εργασία που δοκιμάστηκε στο χρηματοδοτούμενο από το LIFE έργο της ΕΕ «LIFE in Quarries».  Ο Κώδικας θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα ισχυρό εργαλείο για το πώς η εξορυκτική βιομηχανία (τα προϊόντα της οποίας είναι απαραίτητα για την ανθρωπότητα) μπορεί να συνυπάρξει με τη διατήρηση της φύσης.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί προστασίας της φύσης και η επιχειρηματική κοινότητα μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν μόνιμες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της βιοποικιλότητας και των ανθρώπων, συμβάλλοντας τελικά στη δημιουργία μιας θετικής φύσης για το μέλλον.

Ο Αντώνης Λατούρος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η βιοποικιλότητα στηρίζει την ανθρώπινη ευημερία από τη  μια από την άλλη όμως συνεχίζει να μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις. Επομένως, η ανθρωπότητα πρέπει να είναι ευγνώμων σε οργανισμούς όπως η BirdLife που νοιάζονται για όσους δεν έχουν φωνή να διαμαρτυρηθούν. Η συνυπογραφή και εφαρμογή αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας δείχνει πόσο ενδιαφέρεται η εξορυκτική βιομηχανία για τη βιοποικιλότητα. Εμείς, οι άνθρωποι της εξορυκτικής βιομηχανίας, είμαστε μάλλον οι αδικημένοι αφού θεωρούμαστε οι «κακοί» καθώς ενώ παρέχουμε στην ανθρωπότητα βασικά προϊόντα που συνδράμουν ουσιαστικά στην οικοδόμηση του περιβάλλοντος χώρου και συνάμα και των  οικονομιών μας διατηρείται μια καχυποψία σχετικά με τη δραστηριότητα μας. Παρόλο που οι εργασίες εξόρυξης θεωρούνται απειλές για το περιβάλλον, πρέπει να τονίσω, κάτι που θα έπρεπε να είναι αντιληπτό σε όλους: χωρίς αδρανή υλικά, τσιμέντο και γύψο, τίποτα δεν  θα υπήρχε γύρω μας. Για αυτό τον λόγο εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατό ούτως ώστε η εξορυκτική βιομηχανία να συνυπάρχει με την προστασία της φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ