Το ταξίδι στον κόσμο του χρήματος και της οικονομίας με την Τράπεζα Κύπρου

Το αλφαβητάρι των χρηματοοικονομικών

Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ιστοσελίδες μάς βομβαρδίζουν καθημερινά με ειδήσεις και πληροφορίες για την ακρίβεια των τιμών, τον πληθωρισμό και τις οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης. Οι τιμές βασικών αγαθών αυξάνονται με ταχύτητα φωτός, οι τιμές των τίτλων στα χρηματιστήρια «παίζουν γιο-γιο» και ο κόσμος, χωρίς να γνωρίζει πολλά για τα παιχνίδια της οικονομίας και των χρηματιστηρίων, ανησυχεί και προβληματίζεται. Τα επιτόκια είναι χαμηλά, αλλά κάποιοι λένε ότι θα αυξηθούν, ενώ άλλοι έχουν αποταμιεύσεις αλλά εκφράζουν φόβους ότι, λόγω του πληθωρισμού, θα έχουν απώλειες. Δεν ξέρουν πώς να κινηθούν.

Τα παιδιά στο σχολείο δεν είναι εξοικειωμένα με την πραγματική σημασία του χρήματος, αλλά ξέρουν πως παλιά αγόραζαν περισσότερα με 10 ευρώ από ό,τι τώρα.

Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν εάν τα παιδιά από μικρή ηλικία μάθαιναν να κατανοούν σταδιακά βασικές έννοιες όπως, για παράδειγμα, το χρήμα, η εργασία, ο δανεισμός, ο προϋπολογισμός, η αποταμίευση κ.λπ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Διάφορες μελέτες για τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον ρόλο του χρήματος, το οικογενειακό εισόδημα και την ανάγκη να μην ξοδεύουν χωρίς σκέψη το χαρτζιλίκι τους.

Είναι σημαντικό η εκπαίδευση των παιδιών να αρχίσει με την αναγνώριση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων, να μαθαίνουν ότι το χρήμα για να αποκτηθεί χρειάζεται να δουλέψουν και να ξοδεύουν με προσοχή όσα τους δίνουν οι γονείς τους για χαρτζιλίκι.

Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση σε μικρή ηλικία προετοιμάζει καλύτερα τους έφηβους πρώτα και τους νέους αργότερα για μια ζωή όπου το χρήμα δεν είναι ούτε εχθρός ούτε φίλος, εάν μάθουμε να το ξοδεύουμε με φειδώ και χωρίς απερισκεψία, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες.

ΒΑΣΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Μαθαίνοντας αυτά τα βασικά αλλά σημαντικά για τη ζωή μας, θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε πιθανούς κινδύνους κατά την πραγματοποίηση πληρωμών, τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση μιας κάρτας, τις αρνητικές συνέπειες των αγορών μας εάν ψωνίζουμε χωρίς να έχουμε τα χρήματα, ή ακόμη χωρίς να κάνουμε βίωμά μας την αποταμίευση.

Οι πρόσφατες κρίσεις αποδεικνύουν ότι ο κόσμος ξοδεύει πολύ περισσότερα από όσα έχει, γι’ αυτό και δημιουργούνται δάνεια που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, προχωρεί σε αλόγιστες αγορές ή επενδύσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους δύσκολους καιρούς και κυρίως δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν ηθικές και οικονομικές συνέπειες εάν αρνηθεί ή καθυστερήσει να αποπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους. Εάν δεν διαθέτουν από νωρίς κουλτούρα αποταμίευσης και είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες, οικονομικές και προσωπικές.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να έλθει σε επαφή με βασικές έννοιες του χρήματος, των χρηματοοικονομικών και γενικότερα της οικονομίας; Παρέχοντας επαρκείς γνώσεις για τις βασικές έννοιες, με παραδείγματα προσαρμοσμένα στην ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο, και κυρίως εκπαιδεύοντάς τον να κατανοήσει ότι το χρήμα, εάν το διαχειρίζεται σωστά, είναι ασφάλεια για το μέλλον.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Τράπεζα Κύπρου έγκαιρα διαπίστωσε πως, στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον που εξελίσσεται, έχει υποχρέωση να βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς χρηματοοικονομικά ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών. Για να εξασφαλιστεί η μελλοντική τους ευημερία, για να αισθάνονται ασφαλείς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισε να δώσει τροφή για γνώση και προβληματισμό, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα μέσα ενημέρωσης, με μια σειρά άρθρων, κειμένων και άλλου οπτικοακουστικού υλικού, τα οποία θα παρουσιάζουν με απλή και κατανοητή γλώσσα έννοιες που αφορούν ή σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά.

Τροφή για μάθηση

Όπως αναφέρει ο Σάββας Κούννος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, «η ανάγκη για εκπαίδευση σε σχέση με βασικές έννοιες των χρηματοοικονομικών και οικονομικών προκύπτει από τις συνεχείς και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που αφορούν τον καθένα. Πλέον, έννοιες όπως ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, η προσφορά και η ζήτηση, η ανάπτυξη, η κατανάλωση, το κόστος παραγωγής, το ΑΕΠ και τα ΜΕΔ δεν αφορούν μόνο όσους ασχολούνται με τα οικονομικά αλλά τον κάθε άνθρωπο. Η εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα που αφορούν την καθημερινή μας ζωή, εκτός του ότι δημιουργεί ώριμους και ενήμερους πολίτες, μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις. Όταν ο άνθρωπος διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, μπορεί να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις και να είναι σωστά προετοιμασμένος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ