EnergyIntel: Αναπτύσσουμε παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία

Παρέχουμε φωτοβολταϊκά συστήματα, υπέρυθρη θέρμανση και έξυπνα ενεργειακά συστήματα εξασφαλίζοντας μοναδικές δυνατότητες.

«Η εταιρεία μας, EnergyIntel Services Ltd, διακρίνεται για τις λύσεις που προσφέρει και κάθε έργο μας από το πιο μικρό οικιακό μέχρι μεγάλα εμπορικά έργα είναι ιδιαίτερης σημασίας», τονίζει σε συνέντευξή της η Senior Εngineer της εταιρείας Μαρία Αλεξίου. Αναφερόμενη στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία, σημειώνει πως «παρέχει ένα συνδυασμό υπηρεσιών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Κύπρου για να επιτύχει τους στόχους απέναντι στην ΕΕ για διείσδυση  των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Πότε αρχίσατε να δραστηριοποιείστε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Η EnergyIntel Services ιδρύθηκε με στόχο να φέρει τη δύναμη της πράσινης ενέργειας στους καταναλωτές. H επιδίωξη της εταιρείας είναι να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη, αξιοποιώντας τον ήλιο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η EnergyIntel Services άρχισε τη λειτουργία της το 2006 με ιδρυτές την Ευγενία Ηροδότου και τον Μάριο Αλεξάνδρου. Σήμερα η ομάδα αποτελείται από 22 άτομα με εξειδίκευση στον τομέα αυτό. Ο ετήσιος τζίρος του Ομίλου αγγίζει τα €7 εκατ. Η εταιρεία συμμετείχε στο σχεδιασμό έργων ΑΠΕ με συνολικό 165M Wp, ενώ έχει επενδύσει σε έργα research & Development ποσό της τάξης των €4,5 εκατ. Για τον ίδιο σκοπό έχουν δεσμευθεί κεφάλαια ύψους €10 εκ ευρώ για το τρέχον έτος.

Ποιες υπηρεσίες και ποια προϊόντα προσφέρετε σε οικιακούς και επιχειρηματικούς πελάτες;

Η EnergyIntel Services παρέχει ένα συνδυασμό υπηρεσιών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Κύπρου για να επιτύχει τους στόχους απέναντι στην ΕΕ για διείσδυση  των ΑΠΕ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρέχουμε φωτοβολταϊκά συστήματα, υπέρυθρη θέρμανση και έξυπνα ενεργειακά συστήματα εξασφαλίζοντας μοναδικές δυνατότητες. Υπηρεσίες σχεδιασμού και αδειοδότησης, χρηματοδότησης και κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Πόσο σας ικανοποιεί η ζήτηση σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και από πού προέρχεται το μεγαλύτερ ενδιαφέρον; Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη ζήτηση;

Η ζήτηση  για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι αρκετά μεγάλη, τα αιτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί ειδικά μετά από τις ανακοινώσεις για νέες επιχορηγήσεις. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και από εταιρείες που ψάχνουν λύσεις για εξοικονόμηση του κόστους ενέργειας. Το κόστος ενέργειας και συγκεκριμένα του ηλεκτρικού ρεύματος κτυπά κόκκινο κυριολεκτικά!

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα;

Για παράδειγμα, πού ανέρχεται το κόστος της εγκατάστασης, πώς υπολογίζεται η εξοικονόμηση της ενέργειας, ποιο είναι το κόστος συντήρησης, ποιες μελέτες πρέπει να γίνουν κ.ά.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια. Στην Κύπρο τα φωτοβολταϊκά συστήματα προσφέρονται ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που έχουμε τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στην Κύπρο από 3kWp μέχρι 10kWp σε κεραμοσκεπή, το απαιτούμενο καθαρό εμβαδόν που χρειάζεται είναι περίπου 25m2 – 80m2. Αν εγκατασταθεί σε επίπεδη οροφή τότε χρειάζονται περίπου 45m2 -150m2.

Για να έχετε τη μέγιστη δυνατή απόδοση από το φωτοβολταϊκό σας σύστημα με βάση τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, είναι σημαντικό αυτό να έχει νότιο προσανατολισμό και με κλίση 25°-28°. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές τις παραμέτρους, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή του συστήματος προκαλώντας ανάλογη απόκλιση από τη μέγιστη παραγωγή του.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 4 KW, με ενδεικτικό κόστος επένδυσης €5.500, μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει στον λογαριασμό του ρεύματος ποσό ύψους €2.000 ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψιν τη μέγιστη χορηγία που ανέρχεται στα €1.500 και στα ορεινά στα €2.250,  η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 2 έτη.

Πόσο σας ικανοποιούν τα σχέδια κινήτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε και παρουσίασε πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφορά κτήρια που έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια πριν από την 1/1/2017. Κάθε κιλοβάτ επιχορηγείται με €375 και η συνολική χορηγία που μπορεί να εξασφαλιστεί ανέρχεται στα €1.500, ενώ στο πλαίσιο της πολιτικής για στήριξη των ορεινών κοινοτήτων, τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. Επιπλέον, τα ευάλωτα νοικοκυριά επιχορηγούνται με €1.000 ανά KW, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000.

Η χρηματοδότηση είναι αρκετά ικανοποιητική, ενώ η απόδοση μιας επένδυσης σε φ/β μπορεί να ανέλθει και στο 50%. Θα μπορούσαν βέβαια οι χρηματοδοτήσεις μέσω των σχεδίων να ήταν πιο στοχευμένες.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα σας;

Η εταιρεία μας, EnergyIntel Services Ltd, διακρίνεται για τις λύσεις που προσφέρει και κάθε έργο μας από το πιο μικρό οικιακό μέχρι μεγάλα εμπορικά έργα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Έργα που αγαπήσαμε είναι η μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Pafilia στο πανέμορφο Minthis Hills, η μετατροπή ιδιωτικών σχολείων σε πράσινες τεχνολογικές οάσεις όπως το Junior και Senior Schools! θα σταθούμε όμως το Imperio House της Imperio όπου σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε καινοτομική λύση σκίασης και φωτοβολταϊκού συστήματος ταυτόχρονα.

Αξίζει να αναφερθούμε συνοπτικά και στην παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία θερμικής αποθήκευσης που η εταιρεία μας αναπτύσσει με στόχο τη  διάθεση στην αγορά πολύ σύντομα.

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας συνεργάτες;

H Teamvision στον τομέα investors relation management διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας μας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

EnergyIntel Services Ltd

Γρηγόρη Αυξεντίου 1

1040 Λευκωσία

Τ: 22380707

Φ: 22376900

Ε: info@energyintel.com.cy

www.energyintel.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ