ΑΚΤΗ και Coca-Cola βράβευσαν τις πιο Υπεύθυνες Παράκτιες Επιχειρήσεις

Πέντε παράκτιες επιχειρήσεις βραβεύθηκαν για τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Βραβεία σε πέντε παράκτιες επιχειρήσεις για τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, απένειμαν το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach», ενώ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε τρεις παράκτιες τοπικές αρχές για την υποστήριξή τους.

H επίσημη τελετή βράβευσης «Zero Waste Beach Awards 2018», πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Κώστα Καδή, ξένων Πρέσβεων, προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού κόσμου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στόχος του διαγωνισμού, ήταν η ανάδειξη των βιώσιμων πρακτικών που εφαρμόζουν οι παράκτιες επιχειρήσεις για την αποτελεσματική μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους.

Συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν τα πιο κάτω βραβεία στους Πρωταθλητές, Zero Waste Champions 2018:

•    το Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας στο ATLANTICA SUNGARDEN HOTEL (Αγία Νάπα).
•    Το  Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης στον όμιλο OCEAN BASKET, που αποτελείται από δέκα εστιατόρια, σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, με τα τέσσερα από αυτά, να βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές (Πάφος, Λεμεσός, Λάρνακα, Αγία Νάπα).
•    Το Βραβείο Βιωσιμότητας, στον όμιλο KANIKA HOTELS & RESORTS που αποτελείται από έξι ξενοδοχεία: Alexander the Great Beach Hotel (Πάφος), Elias Beach Hotel (Λεμεσός), Olympic Lagoon Resorts (Αγία Νάπα), Olympic Bay (Αγία Νάπα), Olympic Lagoon Resort (Πάφος) και Amavi Hotel (Πάφος).

Έπαινοι  απονεμήθηκαν:
•    στο AMMOS BEACH BAR (Λάρνακα)
•    στο AQUAMARE BEACH HOTEL & SPA (Πάφος)

Βραβεύθηκαν, επίσης, για την υποστήριξη τους στις δράσεις του προγράμματος «Zero Waste Beach» αλλά και για τη γενικότερη δράση τους για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, ο Δήμος Γεροσκήπου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας και το Πράσινο Σημείο Κολώνης στην Πάφο. 

Τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές του «Zero Waste Beach», ΑΚΤΗ και Coca-Cola, για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν. 

Η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Ι. Λοϊζίδου συνεχάρη τους νικητές, υπογραμμίζοντας ότι η πλαστική ρύπανση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις θάλασσες και ειδικά για την περίκλειστη θάλασσα της Μεσογείου.

Η κ. Λοϊζίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των δράσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του «Zero Waste Beach» θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πολιτικών και την υλοποίηση περαιτέρω στοχευμένων δράσεων. Στόχος των συντελεστών είναι να καταστούν θεσμός τα βραβεία για τις παράκτιες επιχειρήσεις.

 Η συνεργασία του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ΑΚΤΗ με το Ίδρυμα της Coca Cola άρχισε από την πρώτη στιγμή να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Από την πλευρά της, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, συνεχάρη επίσης, όλες τις επιχειρήσεις και όλους όσοι συντάχθηκαν εθελοντικά στην προσπάθεια για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η κ. Πατσιά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη δράση του Κέντρου Μελετών και Ερευνών ΑΚΤΗ, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, των τοπικών αρχών, αλλά και των παράκτιων επιχειρήσεων.

Σημείωσε δε, ότι η υποστήριξη του Προγράμματος, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Όπως επεσήμανε, «η υπεύθυνη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος καθοδηγεί κάθε πτυχή της δραστηριότητας της Coca-Cola».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση αυτής της παγκόσμιας στρατηγικής, η Coca-Cola έθεσε στόχο να συλλέξει και να ανακυκλώσει μέχρι το 2030 το σύνολο των συσκευασιών της που κυκλοφορούν στην αγορά και οι συσκευασίες της μέχρι τότε να περιέχουν κατά 50% ανακυκλωμένη ύλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 54 παράκτιες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό με συγκεκριμένες πρακτικές που εφαρμόζουν, τέθηκαν στο μικροσκόπιο ανεξάρτητης πενταμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από τον καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Γιώργο Κασσίνη, τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΙ.ΚΑ. κ. Φάνο Λεβέντη, τη διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοι Λανίτη κ. Κάλια Πατσιά, τη λειτουργό του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΚΟΤ, κ.  Ροδούλα Αντωνίου και την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, κ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου. Η αξιολόγηση έγινε στη βάση τριών κριτηρίων: Της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, της κοινωνικής ευθύνης και της βιωσιμότητας. Ειδικότερα, λήφθηκε υπόψη κατά πόσο οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε ποικίλες δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα πλαστικά απορρίμματα και αν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με ευθύνη προς την κοινωνία, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες με άλλους φορείς για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκε το αν εφαρμόζουν πρακτικές, στη βάση ενός αειφόρου μοντέλου δραστηριοτήτων με μακροπρόθεσμους στόχους και  αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ