URBANE - Υποστήριξη του αγροοικολογικού μετασχηματισμού της περιαστικής γεωργίας στις βάσεις της προσέγγισης OneHealth

Στις μέρες μας, ποσοστό μεγαλύτερο του ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις ενώ υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση του αριθμού αυτού στο εγγυές μέλλον.

Στη Δυτική Αφρική, η μετανάστευση των ανθρώπων από τις αγροτικές περιοχές προς τις πόλεις είναι ιδιαίτερα έντονη, και αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην αυξημένη άσκηση της περιαστικής γεωργίας. Παρόλο που η εντατικοποιημένη περιαστική γεωργία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, εισάγει επίσης ανησυχίες σχετικά με ζωονοσογόνες ασθένειες, υγειονομικά ζητήματα, τοπική περιβαλλοντική υποβάθμιση και μικροβιακή αντοχή. Ειδικά στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC), η εντατικοποίηση των συστημάτων διατροφής συνδέεται συχνά με κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Το URBANE βασίζεται στις αρχές της προσέγγισης One Health για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή και εντατικοποίηση της περιαστικής γεωργίας οπως και αντιμετώπιση των προκλήσεων βιώσιμης γεωργίας για τη διατροφική ασφάλεια. Το έργο έχει οικοδομηθεί γύρω από τις αρχές της αγροοικολογίας και παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο για βιώσιμη και ασφαλή εφαρμογή της προσέγγισης One Health. Το URBANE βασίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία των εταίρων του σε τομείς όπως η αγροοικολογία, ζωολογία, εντομολογία, τεχνολογία κ.α, ενώ παράλληλα αξιοποιεί φιλικά εργαλεία και μεθόδους για τη μέτρηση της προόδου και του αντίκτυπου της αγροοικολογικής μετάβασης της γεωργίας.

Η προσέγγιση URBANE θα εφαρμοστεί σε 6 περιπτωσιολογικές μελέτες στην Αφρική, συγκεκριμένα στη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, το Μπενίν και την Μπουρκίνα Φάσο. Θα μελετηθεί επίσης η δυνατότητα μεταφοράς του πλαίσου που προτείνει το έργο αυτής σε άλλες περιοχές καθώς και η διευκόλυνση της εφαρμογής της μέσω ειδικών εργαλείων.

Το URBANE είναι μια συλλογική προσπάθεια που αναπτύχθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα συνεργατών, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe της ΕΕ. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 και θα έχει διάρκεια τεσσάρα χρόνια, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανάληψη της μελέτης και την πραγματοποίηση των επιστημονικών αξιολογήσεων. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Ορίζοντας Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας επιχορήγησης με αριθμό 101059232.

Συντονιστής του έργου είναι η Κυπριακή Εταιρεία CyRIC-Cyprus Research and Innovation Center Ltd που μαζί με 23 Εταίρους από Ευρώπη και Αφρική και 3 ακαδημαικά ιδρύματα από το ΗΒ στοχέυουν στην υλοποίηση του. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Ορίζοντας Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας επιχορήγησης με αριθμό 101059232 ενώ οι Βρετανοί συντελεστές χρηματοδοτούνται από το Βρετανικό Φορέα Χρηματοδότησης Έρευνας και Καινοτομίας (UKRI).

Εταίροι: CyRIC - Cyprus Research and Innovation Centre (Cyprus), National Research Council (Italy), Aristotle University of Thessaloniki (Greece), Biosense Institute (Serbia), Eindhoven University of Technology (Netherlands), University of Liege (Belgium), Université d’Abomey-Calavi (Benin), Institute Agronomique et Veterinaire Hassan II (Morocco), Hellenic Agricultural Organisation (ELGO) - DIMITRA (Greece), Carbone Fertile Centre National d’Agroécologie (France), Ver de Terre Production (France),  Senseen (France), Waziup EV (Germany), Agroecology Europe (Belgium), Université Gaston Berger de Saint Louis (Senegal), Centre for Biodiversity Conservation Research (Ghana), University of Ibadan (Nigeria), Foundation for Healthcare Innovation and Development (Nigeria), Nigeria Centre for Disease Control and Prevention (Nigeria), Université Aube Nouvelle (Burkina Faso), Ministry of Agriculture and Rural Equipment (Senegal), National Institute of Agricultural Studies (Benin), Nigerian Academy of Science (Nigeria), REM Analytics SA (Switzerland) Zoological Society of London (UK), The Chancellor Masters and Scholars of the University of Cambridge (UK), University of Leeds (UK)

Το πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη" είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που έχει αναγγείλει η ΕΕ μέχρι σήμερα. Μέσω του προγράμματος διατίθενται χρηματοδοτήσεις συνολικά 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάρκεια 7 χρόνων (2021-2027) – πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων που πιθανόν να προσελκύσουν τα κεφάλαια αυτά. Ο "Ορίζοντας Ευρώπη" υπόσχεται να αναδείξει περισσότερες καινοτόμες εφευρέσεις, επιτεύγματα και παγκόσμιες πρωτιές, μεταφέροντας σπουδαίες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το URBANEεπισκεφθείτε τη σελίδα του έργου στη διεύθυνση: https://urbane-project.eu/

Για επικοινωνία με τη συντονιστική ομάδα της CyRIC μπορείτε να επικοινωνήσετε με email στη διεύθυνση info@cyric.eu

Διαβάστε επίσης: Όλα θυμίζουν Χριστούγεννα με MyPetrolina app

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ