Στο American Medical Centre η πρώτη επέμβαση εμφύτευσης υποδόριου απινιδωτή στην Κύπρο

H πρώτη επέμβαση εμφύτευσης υποδόριου απινιδωτή στην Κύπρο διενεργήθηκε με επιτυχία.

H πρώτη επέμβαση εμφύτευσης υποδόριου απινιδωτή στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο American Medical Centre / American Heart Institute. Ο υποδόριος απινιδωτής είναι μια συσκευή που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νεαρούς ασθενείς και αποτελεί την ιδανική μέθοδο για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σε άτομα που εμφανίζουν μακροχρόνια, υψηλά ποσοστά επιπλοκών με τον κλασικό διαφλέβιο απινιδωτή. 

Η επέμβαση διενεργήθηκε από τον Δρα Ηλία Παπασάββα Καρδιολόγο - Ηλεκτροφυσιολόγο  και την ομάδα της Επεμβατικής Καρδιολογίας - Ηλεκτροφυσιολογίας του American Medical Center / American Heart Institute, σε ασθενή ηλικίας 48 ετών ο οποίος πάσχει από στεφανιαία νόσο και ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Τι είναι ο υποδόριος απινιδωτής;

Γενικότερα, οι καρδιακοί απινιδωτές είναι συσκευές οι οποίες εμφυτεύονται σε ασθενείς με οργανική καρδιοπάθεια ή αμιγώς αρρυθμιολογική πάθηση της καρδιάς, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η ανακάλυψη τους αποτέλεσε επανάσταση στην ιατρική, καθώς με τη χρήση τους έχουν σωθεί πολλές χιλιάδες ζωές από τότε που έγινε η πρώτη εμφύτευση στις ΗΠΑ το 1985. Η εμφύτευση όμως μιας τέτοιας συσκευής συνεπάγεται και ένα αρκετά σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε επιπλοκής που σχετίζεται με την ύπαρξη του απινιδωτικού καλωδίου μέσα στο φλεβικό σύστημα και τις καρδιακές κοιλότητες. Ο υποδόριος απινιδωτής είναι μια εναλλακτική θεραπεία που χρησιμοποιείται αντί του συμβατικού διαφλέβιου απινιδωτή για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το κύριο του πλεονέκτημα, είναι ότι δεν χρειάζεται κανένα μέρος της συσκευής να βρίσκεται μέσα σε αγγείο ή στην καρδιά, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε καταστροφικής επιπλοκής στο μέλλον. Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της συσκευής μακροπρόθεσμα. Οι συσκευές δεύτερης γενιάς που εμφυτεύονται σήμερα, είναι μικρότερες σε μέγεθος από αυτές της πρώτης γενιάς και με πολύ καλύτερη απόδοση της γεννήτριας, με διάρκεια που ξεπερνά τα επτά χρόνια. 

Ποιος είναι ο ιδανικός ασθενής για να του εμφυτευθεί υποδόριος απινιδωτής; 
1.    Νεαρά άτομα που έχουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης και άρα μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών μακροπρόθεσμα
2.    Ασθενείς με ανατομικές ιδιαιτερότητες και περιορισμούς (νεφρική νόσος σε αιμοκάθαρση, συγγενείς καρδιοπάθειες)
3.    Ασθενείς με προηγηθείσα λοίμωξη του κλασικού απινιδωτή, για την οποία απαιτήθηκε εκφύτευση
4.    Ασθενείς υψηλού κινδύνου για λοίμωξη 

Περιορισμοί:
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για την εμφύτευση της συσκευής. Περίπου, στο 7 - 10% των ασθενών δεν μπορεί να τοποθετηθεί η συσκευή για διάφορους λόγους. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο υποδόριος απινιδωτής δεν πρέπει να εμφυτεύεται σε ασθενείς με ανάγκη για βηματοδότηση (λειτουργία διαθέσιμη μόνο με τον κλασικό απινιδωτή).

Στοιχεία Επικοινωνίας: Δρ. Ηλίας Παπασάββας Καρδιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος  American Medical Center Τ: 22 476 628 Ε: ilipapa@icloud.com