Στην τελική ευθεία η νέα στρατηγική για Έρευνα και Καινοτομία

Μαζική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων στον Ανοικτό Διάλογο του ΕΣΕΚ.

Πολύ θετικής υποδοχής έτυχε από τους φορείς του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), ο Ανοικτός Διάλογος που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ).  

Σκοπός του ΕΣΕΚ ήταν να συγκεντρώσει τους κυριότερους εταίρους του τομέα της Ε&Κ, να αφουγκραστεί τις ανάγκες και να ακούσει τις εισηγήσεις τους, πριν από την υποβολή στην Κυβέρνηση, του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023.

Στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη στο Υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι φορέων από το επιστημονικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του ΕΣΕΚ, Δρ. Φίλιππο Πατσαλή, για τους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες, τα μέτρα πολιτικής και τις δράσεις που πρόκειται να αναληφθούν στο πλαίσιο του προτεινόμενου πλαισίου.  

Στην ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν ιδέες και  προβληματισμούς και υπέβαλαν συγκεκριμένες εισηγήσεις. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Επικεφαλής Επιστήμονας Κυριάκος Κόκκινος, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Βασίλης Τσάκαλος και η Διευθύντρια Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης, της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, Ιωάννα Κλεάνθους.

Σε δηλώσεις του, ο Δρ. Πατσαλής ανέφερε πως ύστερα από σειρά συνεδριάσεων, τους τελευταίους έξι μήνες, το ΕΣΕΚ κατέληξε σε ένα τελικό προσχέδιο ανάπτυξης της εθνικής στρατηγικής για την Ε&Κ το οποίο «περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας που θα στηρίζεται στην Ε&Κ, προσφέροντας κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη στον πολίτη και τη χώρα». Ο Δρ. Πατσαλής πρόσθεσε πως «όραμά μας είναι να καταστεί η Κύπρος μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, με βασικούς πυρήνες ώθησης την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, αποτελώντας περιφερειακό κέντρο στους βασικούς αυτούς τομείς». 

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κυριάκος Κόκκινος, σημείωσε πως πρόκειται «για ένα διάλογο με το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας, την παραγωγική βάση της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο, μέσα από τον οποίο τίθενται γερά θεμέλια για το μέλλον του τομέα της Ε&Κ». Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους εμπλεκόμενους φορείς και διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, σημείωσε ο κ. Κόκκινος, «έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις εισηγήσεις τους ούτως ώστε να τις επεξεργαστούμε και αφότου οριστικοποιηθεί η πρόταση μας να ξεκινήσουμε με ένα δομημένο και στοχευμένο τρόπο την υλοποίηση της νέας στρατηγικής, με σκοπό να καταστήσουμε την Κύπρο μία κοινωνία της γνώσης με διευρυμένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ενθαρρύνοντας την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαμόρφωση του πλαισίου στρατηγικής, το ΕΣΕΚ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία διαλόγου, μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα, μέσα από την ειδική πλατφόρμα www.sli.do και χρησιμοποιώντας το hashtag #NBRIOpenDialogue ή τον κωδικό της εκδήλωσης #1426, το κοινό μπορεί να υποβάλει εισηγήσεις εντός εφτά ημερών από την ημέρα της εκδήλωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους πυλώνες του νέου Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής, μέσα από τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook, NBRI - Open Dialogue on Research & Innovation Strategy Framework. 

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Δόνα Καπαρτή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ