Offcanvas
Offcanvas
Ενέργεια
«Μια πολύ κακή ιδέα»: Φωνές στην ΕΕ για την απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από Τραμπ
24-09-2026
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ για 90 ημέρες από τον Τραμπ θα ήταν κακή για όλες τις πλευρές, προειδοποιώντας για σοβαρό πλήγμα στις αγορές ενέργειας
Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι το σχέδιο των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τις εξαγωγές ντίζελ για 90 ημέρες θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές και δήλωσαν ότι η Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για την άρση της απαγόρευσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει με ανησυχία την αναφορά ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές ντίζελ, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Όλαφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του Politico.
«Οποιαδήποτε διαταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τις δύο πλευρές».
Υπό το πρίσμα αυτό, «οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη» και η ΕΕ αναμένει «από τους στενούς εταίρους να συμβουλεύονται ο ένας τον άλλον πριν λάβουν μέτρα που επηρεάζουν τις κοινές αγορές», πρόσθεσε.
Ο Γκιλ αρνήθηκε να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των διπλωματικών συνομιλιών, αλλά είπε ότι «υπάρχουν ισχυρές φωνές – επίσης εκεί – που πιστεύουν ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη απαγόρευση αυτού του είδους θα ήταν πράγματι μια πολύ κακή ιδέα».
«Χρυσές δουλειές» για τις ΗΠΑ
Οι εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ στην ΕΕ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες για να αντισταθμίσουν τις απώλειες λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με την ΕΕ να εισάγει αυτή τη στιγμή περισσότερο από το ήμισυ του ντίζελ που καταναλώνει, από την Αμερική. Οι τιμές και η προσφορά έχουν επηρεαστεί περαιτέρω από τις απεργίες σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ στον κόσμο και έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ εξαγωγών φέτος, σύμφωνα με την ClearView Energy. Η απομάκρυνση αυτής της προσφοράς από τις παγκόσμιες αγορές θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
«Δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, τυχόν περαιτέρω περιορισμοί στα καύσιμα που διαθέτει η ΕΕ σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν πολύ σοβαροί», δήλωσε ένα άτομο του κλάδου που παρακολουθεί στενά την κατάσταση της αγοράς και στο οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει ανοιχτά την ευαίσθητη κατάσταση.
Η σχεδιαζόμενη απαγόρευση, σύμφωνα με το Politico, θα διαρκέσει 90 ημέρες εν μέσω αυξανόμενων εγχώριων ανησυχιών για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονη αντίθεση από τον πετρελαϊκό τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση θα περιορίσει σημαντικά την παγκόσμια προσφορά.
Ο υπουργός Ενέργειας του Τραμπ, Κρις Ράιτ, αντιτίθεται επίσης στην απαγόρευση.
Οι Βρυξέλλες «παρακολουθούν»
Η Άννα-Κάισα Ίτκονεν, εκπρόσωπος της Επιτροπής, πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες «παρακολουθούν τις αγορές και την ασφάλεια του εφοδιασμού πολύ, πολύ στενά, μαζί με τα κράτη μέλη μας». Είπε ότι η ΕΕ είναι «μεγάλος εισαγωγέας ντίζελ στις ΗΠΑ» και παραμένει μια «σταθερή και ελκυστική αγορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ενώ επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΕ έχει επίσης διαφημίσει τη δέσμευσή της να επενδύσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακά προϊόντα των ΗΠΑ έως το 2028 στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ.
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα επανεξετάσει αυτή τη δέσμευση – και την ευρύτερη αύξηση των εισαγωγών καυσίμων από τις ΗΠΑ – η Ίτκονενδήλωσε ότι το ενεργειακό εμπόριο ΗΠΑ – ΕΕ ήταν «αμοιβαία επωφελές», ενώ παράλληλα τόνισε τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ να απογαλακτιστεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα.
Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ήταν υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της αύξησης των εισαγωγών.
«Δεν είναι μυστικό, φυσικά, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός προμηθευτής μας όσον αφορά το ντίζελ καθώς και το LNG. Αυτό αποτελεί σαφώς μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης που έχουμε από το 2022», είπε.
Αλλά «πολύ συχνά πρόκειται για συμβάσεις μεταξύ εταιρειών, επομένως δεν θα έχουμε την πλήρη ανάλυση αυτών για να μοιραστούμε εδώ σε καμία περίπτωση».
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Αποτίμηση φορολογικής μεταρρύθμισης: Επιδείνωση των ανισοτήτων διαπιστώνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο