Η DeepSeek στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για απειλές εθνικής ασφάλειας

Η κινεζική DeepSeek κατηγορείται για παραβίαση κανόνων εξαγωγών και απειλή στην ασφάλεια των ΗΠΑ - Η Nvidia δέχεται πιέσεις για εξηγήσεις, ενώ η επιτροπή ζητά αυστηρότερους ελέγχους

Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek χαρακτηρίστηκε «σοβαρή απειλή» για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από δικομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία ζήτησε από τη Nvidia να αποκαλύψει πληροφορίες για τις πωλήσεις τσιπ που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του προηγμένου chatbot της startup. Η Επιτροπή για την Κίνα υποστήριξε ότι ο ιδρυτής της DeepSeek, Λιανγκ Γουενφέγκ, ελέγχει την εταιρεία μαζί με το hedge fund High-Flyer Quant σε ένα δίκτυο με διασύνδεση σε κρατικές οντότητες.

Παρά την εικόνα ενός ακόμη chatbot, η DeepSeek φέρεται να μεταφέρει δεδομένα στην Κίνα και να εφαρμόζει μηχανισμούς λογοκρισίας. Η επιτροπή σημείωσε πως το μοντέλο υποστηρίζεται από δεκάδες χιλιάδες GPU, παρακάμπτοντας πιθανώς τους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ. Επικαλούμενοι την SemiAnalysis, οι βουλευτές αναφέρουν πως η εταιρεία έχει 60.000 επεξεργαστές Nvidia και παραγγελίες για πολλούς ακόμη H20.

Οι επικεφαλής της επιτροπής, Τζον Μούλεναρ και Ράτζα Κρισναμούρθι, ζήτησαν από τη Nvidia στοιχεία για 11 ασιατικές αγορές και πελάτες που αγόρασαν άνω των 499 AI chips από το 2020, με απάντηση ως τις 30 Απριλίου. Η Nvidia δήλωσε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους περιορισμούς των ΗΠΑ, τονίζοντας πως παραδόσεις από Σιγκαπούρη δεν κατευθύνονται στην Κίνα.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιού Πενγκιού απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η Κίνα σέβεται το απόρρητο και δεν ζητά παράνομη συλλογή δεδομένων. Η έκθεση θεωρεί την DeepSeek ως ένα νέο μέτωπο στο ζήτημα του κινεζικού τεχνολογικού ανταγωνισμού, προκαλώντας ερωτήματα για το πώς κατάφερε να αναπτύξει προηγμένο μοντέλο ανοιχτού κώδικα με μόλις 5,6 εκατ. δολάρια, ανατρέποντας τις υποθέσεις για υψηλό κόστος στην ανάπτυξη AI.

Η έκθεση έρχεται καθώς η Nvidia προβλέπει ζημιά 5,5 δισ. δολαρίων λόγω νέων περιορισμών για τις εξαγωγές H20. Το DeepSeek φέρεται να χρησιμοποιεί κινεζική τηλεπικοινωνιακή υποδομή (China Mobile) και «παράνομες» τεχνικές απόσταξης, σύμφωνα με OpenAI και ερευνητές της Feroot Security. Η OpenAI κατηγορεί την κινεζική startup ότι παρέκαμψε προστασίες και χρησιμοποίησε τα δικά της μοντέλα για να φιλτράρει εκπαιδευτικά δεδομένα και να επιταχύνει την ανάπτυξη.

Το Bloomberg έχει αναφέρει πως Microsoft και OpenAI ερευνούν αν η DeepSeek απέκτησε χωρίς άδεια δεδομένα τους. Η επιτροπή συνιστά επέκταση των ελέγχων και απαγορεύσεις για AI μοντέλα από την Κίνα. Ο Πρόεδρος Τραμπ σχολίασε ότι η πρόοδος της DeepSeek είναι «καλή» αλλά και προειδοποίηση για την ανάγκη έντασης του ανταγωνισμού.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Απώλειες στις ευρωαγορές υπό το «βάρος» της διαμάχης Τραμπ-Fed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ