Η ραγδαία άνοδος της τιμής του χρυσού έχει προκαλέσει επενδυτική φρενίτιδα στην Κίνα, καθώς η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, τροφοδοτεί την αβεβαιότητα και ενισχύει τη ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την αστάθεια στην εγχώρια οικονομία και την όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, οδηγεί τους Κινέζους επενδυτές σε έντονη στροφή προς τον χρυσό, προκαλώντας ρεκόρ συναλλαγών και εκτόξευση της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά χρυσού παγκοσμίως.
Με τις τιμές να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, προβλέψεις αναλυτών φτάνουν ακόμα και τα 5.000 δολάρια ανά ουγγιά, όπως εκείνη της China International Capital Corp., της παλαιότερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας.
Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ξεπέρασαν το φράγμα του 1 εκατ. συμβολαίων ημερησίως για τρεις συνεχόμενες ημέρες, κυρίως από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Την ίδια ώρα, οι εισροές σε ETFs χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από ολόκληρο το 2024 μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ τα φυσικά αποθέματα χρυσού εξαντλούνται σε τράπεζες και καταστήματα.
Η κίνηση αυτή ενισχύεται από ευρύτερες ανησυχίες. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι συνεχιζόμενες κυρώσεις και δασμοί από τις ΗΠΑ και η υποχώρηση του γουάν έχουν καταστήσει τον χρυσό καταφύγιο για χιλιάδες μικρούς επενδυτές. Πολλοί μάλιστα προβαίνουν σε υπερβολικές κινήσεις -όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων ή ακόμα και λήψη δανείων- για να επενδύσουν στο πολύτιμο μέταλλο, όπως καταγράφεται στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα.
Ο Σάμσον Λι, αναλυτής του Commodity Discovery Fund με έδρα το Χονγκ Κονγκ, εξηγεί: «Η αγορά του χρυσού στην Κίνα ενισχύεται μακροπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν προστασία από γεωπολιτικούς κραδασμούς. Και η εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ θεωρείται από πολλούς μη αναστρέψιμη».
Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσημες προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου χρυσού της Σαγκάης, καλώντας σε προσοχή λόγω αυξημένης μεταβλητότητας. Παρά ταύτα, η επενδυτική τάση παραμένει ισχυρή, αναδεικνύοντας τη σημασία του χρυσού όχι μόνο ως επενδυτικό προϊόν αλλά και ως ψυχολογικό «καταφύγιο» για την κινεζική κοινωνία.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να φτάσουν τα 4.000 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2026, ενώ το επίπεδο των 5.000 δολαρίων δεν αποκλείεται εάν συνεχιστεί η γεωπολιτική ένταση και η πίεση στο κινεζικό νόμισμα.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Διορισμοί Συρίχα και Κρητιώτη και μέρισμα στη συνέλευση της Τρ. Κύπρου