Πώς ο πόλεμος δασμών του Τραμπ ενισχύει το ευρωπαϊκό εμπόριο (πίνακες)

Με το να υψώνει ένα δασμολογικό τείχος γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει την ατζέντα του, ο Αμερικανός πρόεδρος προτρέπει ακούσια άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν

O Τραμπ φαντάζει, πια ως ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο ελεύθερο εμπόριο, τουλάχιστον για την Ευρώπη.

Με το να υψώνει ένα δασμολογικό τείχος γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει την ατζέντα του, ο Αμερικανός πρόεδρος προτρέπει ακούσια άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρει στις εξαγωγές τους.

Η ΕΕ είχε προσπαθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια να χρησιμοποιήσει την εμπορική πολιτική για να προβάλει τις αξίες του μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιωσιμότητα – απογοητεύοντας εταίρους όπως η Ινδία, η Ινδονησία ή το νοτιοαμερικανικό μπλοκ Mercosur.

Αλλά τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιστορικός σύμμαχός της, θέλουν να κινηθούν μόνες τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να αναλάβει δράση και να αναδειχθεί ως το δυναμικό, φιλελεύθερο εμπορικό μπλοκ που είναι ανοιχτό στις επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πολλές χώρες απευθύνονται τώρα στις Βρυξέλλες ως αξιόπιστο εταίρο που δε θα «αλλάξει γνώμη εν μία νυκτί».

«Σε ένα όλο και πιο απρόβλεπτο παγκόσμιο περιβάλλον, οι χώρες σχηματίζουν ουρά για να συνεργαστούν μαζί μας», δήλωσε η ίδια σε σχόλια στο POLITICO Europe.

«Υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος μεταξύ των κρατών-μελών ότι πρέπει να ανοίξουμε νέους εμπορικούς δρόμους, πρέπει να υπογράψουμε νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εμπορίου, Μπέντζαμιν Ντόουσα.

Οι δασμοί του Τραμπ – 10 τοις εκατό για τις περισσότερες χώρες, 145 τοις εκατό για την Κίνα και 25 τοις εκατό για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα – αναμένεται να μειώσουν το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει τώρα ότι το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος. Θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και κατά 1,5% εάν ο Τραμπ επαναφέρει τους υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς που έχει αναστείλει για 90 ημέρες ώστε να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες.

Από τον Δεκέμβριο, η δεύτερη Ευρωπαϊκή Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική για λογαριασμό των 27 μελών του μπλοκ, βρίσκεται σε τροχιά σύναψης συμφωνιών.

Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν συνομιλίες δεκαετιών με τη Mercosur, καθώς και με το Μεξικό και την Ελβετία. Επίσης, επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τη Μαλαισία και ξεκίνησε συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει φέτος μια δύσκολη συμφωνία με την Ινδία και είναι πρόθυμη να διερευνήσει «στενότερη συνεργασία» με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που περιλαμβάνει δώδεκα χώρες από τον Ινδο-Ειρηνικό και πρόσφατα συμπεριέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο (CPTPP).

Παράλληλα, οι γενικές εκλογές της Αυστραλίας στις 3 Μαΐου θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια νέα ώθηση για εμπορική συμφωνία, αφού οι συνομιλίες κατέρρευσαν λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές στα τέλη του 2023.

Συνολικά πολλές χώρες της ΕΕ αρχίζουν να βλέπουν τις συμφωνίες αυτές ως γεωπολιτική αναγκαιότητα και όχι απλώς ως οικονομικό κέρδος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, η πολιτική τάξη της οποίας είχε απορρίψει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur ως πολιτικά και οικονομικά τοξική, αλλά η οποία τώρα υποχωρεί υπό την πίεση της εμπορικής επίθεσης του Τραμπ.

Η διατλαντική εμπορική σχέση είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, με το αμφίδρομο εμπόριο να ανέρχεται σε 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ελβετία. 

Αλλά παρ’ όλη τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για τις χώρες της Ένωσης, αυτό δε σημαίνει ότι ο δρόμος προς τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου θα γίνει άμεσα ευκολότερος.

Μια τεράστια ανησυχία είναι ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να προκαλέσουν την εκτροπή των κινεζικών εξαγωγών που έχουν αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά, προς την Ευρώπη. Αυτό το σενάριο οδηγεί σε εκκλήσεις για μεγαλύτερη προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Παρόλο που οι κινήσεις του Τραμπ αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι ο διατλαντικός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει αίσιο τέλος όταν η Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, μια εκτεταμένη εμπορική συμφωνία δεν πρόκειται να λάβει χώρα σύντομα.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο πιέζει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είναι ανένδοτος ότι το «καλύτερο πράγμα» που θα μπορούσε να κάνει η Ευρώπη με την Ουάσινγκτον είναι να επιτύχει συμφωνία για μηδενικούς δασμούς.

Από τότε που οι συνομιλίες για την αμφιλεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) κατέρρευσαν το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει τα δικά της περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Aκόμη και αν αμβλύνει ή καθυστερήσει βασικές πτυχές της πράσινης ατζέντας της, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ως προτεραιότητα τις επιχειρήσεις.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ