Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν μικρή άνοδο τη Δευτέρα, καθώς η θετικότερη διάθεση στις διεθνείς αγορές υποστηρίχθηκε από δηλώσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τους δασμούς στην Κίνα κάποια στιγμή στο μέλλον.
Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του μεταλλεύματος – βασικό συστατικό για την παραγωγή χάλυβα – κινήθηκαν ανοδικά, καθώς ο Τραμπ τόνισε πως οι ισχύοντες δασμοί είναι τόσο υψηλοί που έχουν ουσιαστικά “παγώσει” το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες ήδη μέσα στην εβδομάδα.
Το σιδηρομετάλλευμα, όπως και άλλα βιομηχανικά μέταλλα, έχει δεχθεί πιέσεις από την επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και την πιθανότητα βαθύτερης εμπορικής κρίσης.
Παράλληλα, η ζήτηση στην Κίνα παραμένει υποτονική, ενώ υπάρχει κίνδυνος περικοπών στην παραγωγή χάλυβα, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις σε μια αγορά όπου ήδη οι αποθέσεις αυξάνονται.
Στη Σιγκαπούρη, τα προθεσμιακά συμβόλαια κατέγραψαν άνοδο 0,6% στα 96,30 δολάρια ανά τόνο στις 9:55 π.μ. τοπική ώρα, αντιστρέφοντας μέρος της απώλειας 2,7% της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω εθνικής αργίας.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής