Το Υπουργείο Υγείας επενδύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σημειώνοντας ότι, για να ευδοκιμήσει στο γρήγορα αναπτυσσόμενο τοπίο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι ευέλικτο και επαρκώς προσαρμόσιμο σε πραγματικό χρόνο.
Ο Υπουργός Υγείας χαιρέτισε, το πρωί της Πέμπτης, την πρώτη μέρα εργασιών του Cyprus Diaspora Forum, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου, στη Λεμεσό, με στόχο τη διασύνδεση της κυπριακής διασποράς με την τοπική κοινωνία και την ανάδειξη της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού.
Στον χαιρετισμό του, με θέμα το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, ο κ. Δαμιανός είπε πως, σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων και συνεχούς προσαρμογής στις διεθνείς συνθήκες, «η ενίσχυση και η πρόοδος του κλάδου υγείας στην Κύπρο δεν είναι απλώς μια επιθυμία, είναι μια αναγκαιότητα».
Σημείωσε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο, φέρνοντας μαζί τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μια ενιαία ανταγωνιστική αγορά υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει σε όλους τους τομείς του συστήματος, σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο.
Υπέδειξε ότι η συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών ομίλων, στον τομέα της υγείας, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο συνδυασμός οικονομικών πόρων, τεχνογνωσίας και εμπειρίας οδηγεί σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. «Η προσέλκυση και η υποστήριξη επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο βελτιώνει τις συνθήκες για τους ασθενείς αλλά συμβάλλει και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι, μετά την πανδημία COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικοδόμησε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και τόνισε πως η Κύπρος, ευθυγραμμιζόμενη στους στόχους που έχουν τεθεί, έχει εισαγάγει μια σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των συστημάτων και υποδομών υγείας, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών για την υγεία.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προβλέπονται στον τομέα της υγείας μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, καθώς και στις νέες οδηγίες για τον Κανονισμό για τις Κλινικές Δοκιμές (CTR), ο οποίος «αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας διευκολύνοντας τη διεξαγωγή μεγαλύτερων, πολυεθνικών κλινικών δοκιμών σε χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. «Αυτό αναμφίβολα ενισχύει την Κύπρο ως ελκυστικό τόπο για κλινική έρευνα, ιδίως δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στους τομείς της υγείας και της ιατρικής», σημείωσε ο Μιχάλης Δαμιανός.
Ανέφερε επίσης ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας δυναμικός τομέας, με νέα ερευνητικά ευρήματα, θεραπείες και μοτίβα ασθενειών να αναδύονται συνεχώς και διαμήνυσε πως «προκειμένου να ευδοκιμήσουμε σε ένα τόσο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγείας μας είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο».
Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, πρέπει να επαγρυπνεί, επενδύοντας στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, στις τεχνολογικές λύσεις, την κατάρτιση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, την ανάπτυξη υποδομών για την κάλυψη ιατρικών αναγκών υψηλού κινδύνου, τη διασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης αποθεμάτων εξοπλισμού και φαρμάκων και τελικά, «τη δημιουργία βιώσιμου μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης που να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί σε κρίσεις».
Ακολούθως, ο κ. Δαμιανός συμμετείχε σε πάνελ που ασχολήθηκε με το θέμα της υγείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €45 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2025