«Ο Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με μεγάλα εμπόδια για να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο των Financial Times.
Σε αυτό σημειώνεται ότι η χώρα γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που «γυρνά την πλάτη στον λαϊκισμό», καθώς και ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής. «Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταμόρφωση. Δε θα πρέπει, ωστόσο, να κρύψει την κλίμακα των προκλήσεων που ακόμα παραμένουν», σχολιάζει η εφημερίδα.
Συνεχίζει σημειώνοντας ότι η αυτοδυναμία δίνει στον νέο πρωθυπουργό, τουλάχιστον θεωρητικά, ελευθερία κινήσεων για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπαγή διαπιστευτήρια για να μεταρρυθμίσει την οικονομία, αλλά θα πρέπει με τη ομάδα του να δείξει ότι μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία «για ένα νέο μέλλον», μέσω βαθέων θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Παρατίθενται ενδεικτικά ως προτεραιότητες η προστασία της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας, της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Επιτροπής Ανταγωνισμού «μετά από χρόνια παρεμβάσεων και επιθέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία παλαιότερα».
Επίσης, η μεταρρύθμιση των δαπανών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η επανεκκίνηση έργων υποδομών που έχουν παγώσει πρέπει να γίνουν γρήγορα «για να περιοριστεί η εξάρτηση από τον τουρισμό και για να εκσυγχρονιστεί η επιρρεπής σε κρίσεις οικονομία».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα ωφεληθεί από τη σχετική οικονομική σταθερότητα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, αλλά σημειώνει ότι η επίτευξη ευημερίας και η μετατόπιση της οικονομίας σε ένα μονοπάτι υψηλότερης ανάπτυξης θα απαιτήσει επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων: τη φορολογική συμμόρφωση, τις ακαμψίες στις αγορές εργασίας και προϊόντων, την αδύναμη παραγωγικότητα και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Για αυτά, τονίζεται, θα απαιτηθεί σύγκρουση με το νεποτισμό και τη διαφθορά από έναν «εν πολλοίς αδοκίμαστο» κ. Μητσοτάκη.
Χαρακτηρίζεται δείγμα αποφασιστικότητας, ωστόσο, η ματαίωση των θερινών διακοπών της Βουλής για να υπάρξουν νομοθετήσεις καίριων μεταρρυθμίσεων.
Επισημαίνεται δε ότι θα υπάρξουν υπολογίσιμοι περιορισμοί στο εύρος των διαθέσιμων κινήσεων του νέου πρωθυπουργού στην προσπάθεια να αλλάξει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική, λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των πιστωτών, με αναφορά στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022.
Γίνεται αναφορά στις προειδοποιήσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους προς τον νέο πρωθυπουργό για τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά σημειώνεται ότι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν το χρέος. «Μια τέτοια ευελιξία από τους πιστωτές θα πρέπει να κερδηθεί», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να θέσει προτεραιότητες, πρώτα να προωθήσει μέτρα που θα τονώσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα συγκεντρώσουν επενδύσεις υπό τους υφιστάμενους περιορισμούς. Οι ελληνικές αγορές έχουν χαιρετίσει την προοπτική μεταρρύθμισης. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίσει ότι τώρα αυτή θα υλοποιηθεί», καταλήγει το άρθρο των Financial Times.