Κόρμπιν: Εαν προκηρυχθούν εκλογές, να αναβληθεί το Brexit 

Να εμποδιστεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες εφόσον το φθινόπωρο η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ζητά ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά με επιστολή του τη σχετική διαβεβαίωση από τον ανώτατο κρατικό λειτουργό, τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου σερ Μαρκ Σέντγουιλ.

Η κίνηση του κ. Κόρμπιν έρχεται μετά από τις αναφορές περί πρόθεσης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει στη θέση του για να υλοποιήσει το Brexit στα τέλη Οκτωβρίου ακόμα και αν θα έχει χάσει μια ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας. Πρόθεση του κ. Τζόνσον σε μια τέτοια περίπτωση φέρεται να είναι η προκήρυξη εκλογών για το Νοέμβριο.

Οι Financial Times μάλιστα επικαλούνται συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ που δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες περί εκλογών «λίγες ημέρες» μετά από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Το συντηρητικό περιοδικό Spectator πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα γράφοντας ότι η ημερομηνία που εξετάζεται για τις εκλογές είναι η Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι έτσι θα μεγιστοποιηθεί το εκλογικό κέρδος από την ευφορία μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων για την υλοποίηση του Brexit την προηγουμένη. Παραδοσιακά οι εκλογές στη Βρετανία γίνονται τις Πέμπτες, αλλά τίποτα δεν απαγορεύει τη διεξαγωγή τους οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

«Χωρίς αμφιβολία θα είστε ενήμερος για τις εικασίες του Τύπου ότι ακόμα και αν το κοινοβούλιο ψηφίσει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην τωρινή Συντηρητική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιχειρήσει να περάσει ένα καταστροφικό no deal στο Brexit σχεδιάζοντας γενικές εκλογές αφού το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», γράφει ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην επιστολή προς τον σερ Μαρκ.

«Η επιβολή του no deal ενάντια σε μια απόφαση του κοινοβουλίου και η στέρηση της επιλογής από τους ψηφοφόρους σε γενικές εκλογές που θα είναι ήδη σε εξέλιξη, θα ήταν μία πρωτοφανής, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κατάχρηση εξουσίας από έναν πρωθυπουργό που έχει εκλεγεί όχι από το κοινό, αλλά από έναν αριθμό μη αντιπροσωπευτικών μελών του Συντηρητικού Κόμματος», τονίζει.

Ζητά λοιπόν από τον σερ Μαρκ διευκρινίσεις επί των κανόνων που ισχύουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι είθισται «αποφάσεις επί θεμάτων πολιτικής στα οποία μία νέα κυβέρνηση ίσως αναμενόταν ότι θα ήθελε την ευκαιρία να διατυπώσει διαφορετική άποψη από την παρούσα κυβέρνηση, θα έπρεπε να αναβληθούν μέχρι μετά από τις εκλογές, εφόσον μία τέτοια αναβολή δεν θα ήταν επιζήμια για το εθνικό συμφέρον ή δεν θα διασπάθιζε δημόσιο χρήμα».

Η επιστολή του κ. Κόρμπιν καταλήγει: «Θα ήμουν επομένως ευγνώμων για μία επιβεβαίωση από εσάς ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση θα επεδίωκε μία χρονικά περιορισμένη επέκταση του Άρθρου 50, για να αφήσει το εκλογικό σώμα να αποφασίσει και την επερχόμενη κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα βήματα στη βάση των επιθυμιών των ψηφοφόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ