Ηνωμένο Βασίλειο: Έρχεται μεγάλο πλήγμα για τις κρατικές δαπάνες

Ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσεις στις επερχόμενες εκλογές.

Σε επίπεδα 1970 αναμένεται να φτάσουν οι κρατικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις επερχόμενες εκλογές και με φόντο το Brexit, σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης «Resolution Foundation». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσεις στην επερχόμενη εκλογική μάχη, τα πράγματα για την βρετανική οικονομία θα οδηγηθούν σε «δύσκολες» καταστάσεις. 

Μπορεί ο Κόρμπιν να δέχεται πυρά για κρατισμό και «σπάταλες» προτάσεις σε σχέση με την δημοσιονομική πολιτική, ωστόσο αν νικητής αναδειχθεί το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον (κάτι που δείχνουν εξάλλου και σημερινές δημοσκοπήσεις) έως το 2023 οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν στο 41,3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο του 37,4% που καταγράφεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Σε περίπτωση δε που δαπανηθούν και περισσότερα για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αφήνεται να εννοηθεί, τότε το ποσοστό θα υπερβεί αρκετά το 42%, που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 1966-1984. 

Τα δημοσιονομικά σχέδια του Εργατικού Κόμματος από την άλλη αναμένεται να  οδηγούσαν το μέγεθος του κράτους στο 43,3% της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να περιλαμβάνει αύξηση σε ένα μέρος της φορολογίας, κάτι που σημαίνει ότι πείθει περισσότερο ότι θα βρει θα τα χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες, σε αντίθεση με το πλάνο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ταυτόχρονα φοροελαφρύνσεις, γεγονός που θα καταστήσει ποι δύσκολο να καλυφθούν οι σχεδιαζόμενες δαπάνες. 

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι αν ο Τζόνσον βγει ενισχυμένος από την κάλπη, θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις η στερλίνα και αυτό δεν είναι καλό για τα νοικοκυριά της χώρας. 

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο Κόρμπιν κάνει την έκπληξη και μέσω μίας συνεργασίας ανέλθει στην εξουσία, τότε οι πιέσεις θα εστιάσουν στα κρατικά ομόλογα και αυτό είναι κακό για το κόστος δανεισμού της χώρας. Στο χέρι των δύο υποψηφίων είναι να πείσουν πως το σχέδιό τους μπορεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομία, αντισταθμίζοντας τις όποιες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ