Ασία: Βυθίζονται οι μετοχές, αναδύεται ο χρυσός

Με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Οι ασιατικές μετοχές βυθίστηκαν τη Δευτέρα, ενώ το ασφαλές καταφύγιο του γιεν και ο χρυσός έκαναν άλμα, σε μία πλήρη μεταστροφή του σκηνικού σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές αμφιβάλλουν και πάλι για το κατά πόσο ΗΠΑ κΙ Κίνα μπορούν τελικά να αφήσουν στην άκρη διαφορές, να συμβιβαστούν και να δώσουν τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Και τούτο γιατί η Ουάσιγκτον και ειδικά ο πρόεδρος Τραμπ φρόντισαν να ρίξουν απότομα τον πήχη των προσδοκιών, διαψεύδοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του Πεκίνου, αλλά και εκείνες δικών τους αξιωματούχων υπό καθεστώς ανωνυμίας για μία σταδιακή άρση των δασμών.

Ακόμη πιο ανήσυχοι όμως φαίνεται να είναι για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυμστιστεί ένας εξ αυτών, ο οποίος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στον απόηχο της είδησης ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε «βουτιά» 2,8%. Ρευστοποιήσεις επικράτησαν και στην κυρίως Κίνα. Στη Σανγκάη ο Σύνθετος Δείκτης σημείωσε πτώση 1,83%. Πιο ήρεμα τα πράγματα στα Τόκιο με τον Nikkei 225 να υποχωρεί 0,25%. 

Ο δείκτης της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού κατέγραψε πτώση άνω του 1%, απομακρυνόμενος έτσι από τα υψηλά έξι μηνών, στα οποία είχε σκαρφαλώσει την περασμένη εβδομάδα. Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών δείχνουν ότι θα έχουμε συνέχεια των ρευστοποιήσεων και στην δική μας ήπειρο. 

Από την άλλη ο χρυσός ενισχύεται στα 1.462,11 δολάρια η ουγκιά, αφού η αναταραχή τον βοηθά να ανακτήσει τη λάμψη του. Στην αγορά συναλλάγματος απόλυτος πρωταγωνιστής το γιεν, που ανατιμάται έναντι όλων των άλλων μεγάλων νομισμάτων. 

Πηγη: naftemporikiu.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ