Η ανθρωπότητα πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο την ερχόμενη 10ετία

Δυστυχώς για το περιβάλλον, οι εκπομπές ρύπων θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2040.

Επιμέλεια: Αντρέας Σεργίου

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2030, καθιστώντας τον παγκόσμιο πληθυσμό ακόμα πιο εξαρτημένο, ενώ και οι εκπομπές αερίων θα αυξάνονται για επιπλέον μια δεκαετία μέχρι το 2040, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Asociation - IEA).

Όπως αναφέρει το Marketwatch, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μέσα από την έκθεση του τονίζει ότι σχεδόν το 20% της ανάπτυξης της παγκόσμιας ενέργειας για το 2018, οφειλόταν στο γεγονός της αυξανόμενης ζήτησης συστημάτων ψύξης λόγω του καύσωνα που επικρατούσε, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα, ο IEA καλεί τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να επιδείξουν “αποτελεσματικότητα” και "αποφασιστικότητα" για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Βασισμένη σε δεσμεύσεις κυβερνήσεων σχετικά με τις πρόσφατες εκπομπές αερίων, ο IEA εκτιμά ότι το 2040, η ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στα 106,4 εκ. βαρέλια την ημέρα, συγκριτικά με τα 96,9 εκ. του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά την δεκαετία του 2030, ενώ και η χρήση του άνθρακα αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά.

Δυστυχώς για το περιβάλλον, οι εκπομπές ρύπων θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2040, ενώ από κει και πέρα, υπολογίζεται να πάρουν δραματικές διαστάσεις.

Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στο όλο ζήτημα. Οι αμερικάνικες εταιρείες και καταναλωτές αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία αύξησης της ζήτησης του πετρελαίου για το προηγούμενο έτος, ενώ μέχρι και το 2030, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Κλείνοντας, o IEA τόνισε την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν ακέραιο το πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, καθώς επίσης και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από ιδιώτες μέχρι απλές εταιρείες και επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ