Google: Κοντά σε οριστική ρήξη με τις διαφημιστικές εταιρείες

Αυξάνεται το χάσμα μεταξύ τους.

Η Google σχεδιάζει να περιορίσει το δικαίωμα πρόσβασης των διαφημιστών σε προσωπικά δεδομένα με σκοπό να εξασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, σε μια κίνηση που έχει επικριθεί από τα online διαφημιστικά πρακτορεία ως κίνηση αυτοεξυπηρέτησης των συμφερόντων της ίδιας της Google.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ήδη από τον επόμενο Φεβρουάριο, η Google δεν θα παρέχει το δικαίωμα στους διαφημιστές να έχουν πρόσβαση σε στοιχειά, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν πρόβλημα στο περιεχόμενο μιας εφαρμογής ή ιστοσελίδας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από έρευνα, όπου διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες του ΗΒ στον τομέα της υγείας, διαμοίραζαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως γνωματεύσεις για ιατρικά συμπτώματα και διαγνώσεις, σε ανεξάρτητες εταιρείες όπως η Google. Πιο συγκεκριμένα , το DoubleClick, θυγατρική εταιρεία που ανήκει στην Google, είχε λάβει στους “κόλπους” της τέτοιου είδους δεδομένα, σχεδόν από το 80% των εταιρειών που ανήκουν στις 100 κορυφαίες για τον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την Chetna Bindra, μέλος της ομάδας της Google σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η απόφαση κατάργησης των στοιχείων πάρθηκε έπειτα από συζητήσεις με τους αρμόδιους ρυθμιστές. Είπε επίσης ότι η αλλαγή αυτή θα δώσει τέλος στους διαφημιστές να διασυνδέσουν ευαίσθητες κατηγορίες όπως θέματα θρησκείας, πολιτικής αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού, με ιδιώτες χρήστες.

Από την πλευρά τους, εκδότες αλλά και  διαφημιστές, δήλωσαν ότι η ενέργεια αυτή, θα μπορούσε να αυξήσει τον έλεγχο από πλευράς Google σε δεδομένα χρηστών, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω την κυριαρχία της στο πεδίο της online διαφήμισης.

Εν κατακλείδι, ενώ οι αναθεωρήσεις και οι έλεγχοι  που έγιναν μέχρι στιγμής αντικατοπτρίζουν τον ολοένα και αυξανόμενο κανονιστικό έλεγχο των μεταφορών των δεδομένων, τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα διαφημιστικά πρακτορεία δείχνουν ότι η αυστηρότερος έλεγχος που ετοιμάζεται να επιβάλλει η Google για τα δεδομένα, ενδέχεται να οδηγήσει ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προς τη διαδικτυακή της πύλη αναζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ