ΥΠΟΙΚ: Σε αχαρτογράφητα νερά η οικονομία αν δεν συμμορφωθούμε

Κοινή συνέντευξη Τύπου Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας.

Ενδεικτικός είναι ο οδικός χάρτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που φέρνει μαζί της η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για την οικονομία, καθώς αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα, δεν αποκλείεται η οικονομία να ξαναμπεί σε αχαρτογράφητα νερά. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μαζί με τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Εργασίας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι η σταδιακή άρση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Όλα εξαρτώνται, σύμφωνα με τον ίδιο, με το αν θα υπάρξει τήρηση των κανόνων, ενώ έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και οι οδηγίες και οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

“Στόχος είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, γιατί χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σύστημα υγείας αλλά ούτε και εισοδήματα” είπε. 

Αναφερόμενους στους τομείς οι οποίοι αρχίζουν να λειτουγούν, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον τομέα του λιανεμπορίου στην οικονομία, τονίζοντας  πως συνεισφέρει πέραν του €1 δις στην προστιθέμενη αξίας στην οικονομία, εργοδοτεί 38.000 άτομα ή 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει περίπου 12% στα κρατικά έσοδα.
 
Τόνισε ωστόσο πως δεν αναμένεται να αρχίσει η συνολική λειτουργία του τομέα, η οποία θα είναι σταδιακή με την εργοδότηση να είναι πιο περιορισμένη τις πρώτες μέρες. Αλλά αν όλα πάνε καλά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία, συμπλήρωσε.
 
Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός προσφέρει 5% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, με την εργοδότηση να ξεπερνά τις 30.000 άτομα ή 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει πέραν του16% στα κρατικά έσοδα.
 
«Η επιτυχία θα κριθεί από όλους και από τους εργαζόμενους και από τις επιχειρήσεις και κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας, ούτως ώστε με την ίδια πειθαρχία υπευθυνότητα με την οποία αρχίσαμε και ην οποία μας έφερε σε ένα σημείο αισιοδοξία και στο σημείο ότι μπαίνουμε στη δεύτερη φάση από τη Δευτέρα να μπορέσουμε να διανύσουμε όλο το δρόμο γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δις ο κ. Πετρίδης είπε πως στόχος είναι να επανακατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση η οποία έχει γίνει και γίνεται με τα κόμματα και ορισμένες συνθήκες όπως διαμορφώνονται στην οικονομία σε σχέση με την πανδημία και τις ανάγκες της αγοράς.
 
Είπε πως δεν επιλέχθηκε η οδός του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αφού το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο επιβάλλει τη συναίνεση και από τη νομοθετική εξουσία.
 
«Και ευελπιστώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας εκ νέου πως το εργαλείο κρατικών εγγυήσεων ήταν μέρος του όλου πακέτου στήριξης της οικονομίας, δηλαδή των δημοσιονομικών μέτρων, των νομισματικών μέτρων και των χρηματοοικονομικών μέτρων με το ένα να συμπληρώνει το άλλο.
 
«Όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δεν μπορούμε να λέμε εντάξει περάσαμε το δημοσιονομικό κομμάτι και δεν πειράζει, γιατί μπορεί να οδηγηθούν εταιρείες σε χρεοκοπία, μπορεί να γίνουν απολύσεις γιατί δεν υπάρχει συμπληρωματικά  και το κομμάτι της ρευστότητας», εξήγησε.
 
«Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα που θα καταθέσω την νέα πρόταση να βρούμε αυτή την αναγκαία συναίνεση, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτό τον οικονομικό πόλεμο όλη τη δύναμη πυρός μας συνδυασμένα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν στα πλάνα της κυβέρνησης εισέρχεται και η περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει και όχι να αφαιρέσει εισοδήματα και όλος ο οικονομικός σχεδιασμός εδώ εδράζεται, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να είμαστε οικονομικά μύωπες, αλλά να βλέπουμε και την επόμενη μέρα».
 
«Δεν πρέπει να δώσουμε όλα μας τα πολεμοφόδια τώρα και να μείνουμε από καύσιμα, ακριβώς για να αποφύγουμε μνημονιακούς όρους, είτε με δικά μας μνημόνια είτε με εξωτερικά μνημόνια και να χρειαστεί να αποκόψουμε δαπάνες, να αφαιρέσουμε εισοδήματα και να αυξήσουμε φόρους όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Και για αυτό η έκκλησή μου είναι συνετή οικονομική διαχείριση με βάση ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στην ενίσχυση των εισοδημάτων όπως ανέφερε και η συνάδελφος Υπουργός Εργασίας και θέλω να πετύχουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι σε διάγγελμά του την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε ανακοινώσει τις δυο πρώτες φάσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που αρχίζουν στις 4 και 21 Μαΐου, αντίστοιχα, αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ