Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης και τη μείωση των σκουπιδιών στις θάλασσες της Κύπρου, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ εγκαινιάζει, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), μία πρωτοποριακή εκστρατεία που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα της Coca-Cola, ενισχύοντας έμπρακτα πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών, υποστηρίζει φέτος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Zero Waste Beach, τη δράση της ΑΚΤΗΣ για «Υπεύθυνες Παράκτιες Επιχειρήσεις», η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας ιδιαίτερα από τα πλαστικά. Στο πλαίσιο της δράσης, δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου, όπως καφετέριες, εστιατόρια, περίπτερα, ξενοδοχεία, υπεραγορές και beach bars, συντάσσονται εθελοντικά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης!
Μέσω της υλοποίησης στοχευμένων δράσεων επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που εισέρχονται στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές και η εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, τοπικές αρχές καθώς και από το ευρύ κοινό. Βασικοί άξονες της δράσης είναι:
•Η τοποθέτηση πενήντα κάδων ανακύκλωσης σε παραλιακούς πεζόδρομους σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
•Ο καθαρισμός παραλιών και η καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη.
•Η ενίσχυση του Προγράμματος της ΑΚΤΗΣ “Responsible Coastal Businesses Network”.
•Ο εντοπισμός και η καταγραφή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν παράκτιες επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά εξήγησε ότι στόχος του Προγράμματος είναι «η μείωση της ρύπανσης των παραλιών και θαλασσών μας, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η διαμόρφωση οικολογικά ευαισθητοποιημένων επιχειρήσεων και πολιτών», προσθέτοντας πως θα ενεργοποιηθούν και οι τοπικοί φορείς.
Μιλώντας για το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα για τα σκουπίδια της θάλασσας, η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου υπογράμμισε πως «αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις θάλασσες του κόσμου και της δικής μας μικρής περίκλειστης θάλασσας, της Μεσογείου. Το πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, ιδιαίτερα με την μορφή των μικροπλαστικών ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά και την ανθρώπινη υγεία, αφού αυτά έχουν εντοπιστεί σε ιστούς ψαριών, άρα έχουν ήδη εισέλθει στην τροφική μας αλυσίδα, χωρίς να μπορεί ακόμα κανείς να ξέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Αναφερόμενη στη δράση, η κ. Λοϊζίδου είπε πως «με την έναρξη της εκστρατείας και μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων επιδιώκουμε αφενός τον περιορισμό της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης και αφετέρου την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών, των τοπικών αρχών και του κοινού για το θέμα». «Λαμβάνοντας υπόψη πως η Κύπρος στηρίζεται κυρίως στην τουριστική βιομηχανία, οι καθαρές ακτές είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση του τόπου», κατέληξε.