Οι ζημιές σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανία ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,8%, εξαιτίας της υποχώρησης των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών, ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση σήμερα καθώς τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ απέσπασαν την προσοχή των επενδυτών από τη δέσμευση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να συνεχίσει να παράσχει στήριξη στην οικονομία που έχει πληγεί από τον κορονοϊό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,8%, εξαιτίας της υποχώρησης των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών, ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών.

Η μετοχή του βρετανικού τραπεζικού ομίλου Lloyds σημείωσε πτώση 8,9% καθώς κατέγραψε προ φόρων ζημίες για το πρώτο εξάμηνο, ενώ της ισπανικής BBVA υποχώρησε κατά 5,9% ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης σχεδόν 50% στα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου.

Η μετοχή της γερμανικής Volkswagen σημείωσε πτώση 5% καθώς ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες για το πρώτο εξάμηνο και περικοπή του μερίσματός της, ενώ της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault υποχώρησε κατά 3% αφού κατέγραψε καθαρές ζημίες-ρεκόρ ύψους 7,292 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

«Στη σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη κυριαρχούν μια σειρά από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς τους αριθμούς, αν και συμβαδίζουν, είναι χειρότεροι από τις ανεπίσημες εκτιμήσεις για τα κέρδη», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της NN Investment Partners.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Anheuser-Busch InBev σημείωσε άλμα 6,1%, αφού η εταιρία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από την ανάκαμψη των παγκόσμιων πωλήσεων μπύρας τον Ιούνιο.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 3,3% καθώς επαναβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το 2020, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των lockdowns μιας μεγάλης σειράς προϊόντων που τώρα περιλαμβάνουν και ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών, ανακάμπτοντας από τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία τον Μάρτιο καθώς τρισεκ. δολάρια οικονομικής στήριξης και οι ελπίδες για ένα εμβόλιο για την COVID-19 έστρεψαν και πάλι τους αγοραστές προς περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, όπως και η Wall Street χθες βράδυ, αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεσμεύθηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και για όσο χρειαστεί» για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την πανδημία και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο, η άνοδος δεν κατάφερε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία κατέγραψε μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωση 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Οι αδύναμες τιμές πετρελαίου ασκούσαν πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο παρόλο που η Royal Dutch Shell κατάφερε να αποφύγει τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες στην πρόσφατη ιστορία της, ενώ η γαλλική Total ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το μέρισμά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ