Την απογοήτευση τους «για την πολύ επιζήμια για τη χώρα μας συζήτηση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες βδομάδες σε σχέση με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων», εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ) και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), καλώντας άμεσα κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα να σταθμίσουν ορθολογιστικά όλα τα δεδομένα και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων.
«Η συζήτηση σε σχέση με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων φαίνεται να έχει χάσει το μέτρο της εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης προσπάθειας υποστήριξης των συμφερόντων της χώρας μας, αλλά τείνει ολοένα να μετατρέπεται σε μια αυτοκαταστροφική και συνάμα πολιτικού χαρακτήρα συζήτηση, με πολύ επικίνδυνες προεκτάσεις, αναφέρουν ΣΠΠΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
Αναφέρουν ότι «οι όποιες ατασθαλίες και η πιθανή κατάχρηση του προγράμματος, όπως και η κάθε αλόγιστη ενέργεια που εκθέτει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας, είναι καταδικαστέα και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό δεν αναιρεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως και τα ανάλογα προγράμματα άλλων χωρών, έχουν με νόμιμα μέσα προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομία εκάστης χώρας και ειδικότερα στη δική μας χώρα, μετά τα θλιβερά γεγονότα του 2013».
«Έχουμε αναρωτηθεί για λίγο τη θέση που θα βρισκόταν ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση αν τα δημόσια ταμεία αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, εκτός και αν πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά προήλθαν κυρίως και ως εκ θαύματος από τους πόρους που παρέχουν οι βαριές βιομηχανίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα προγράμματα καινοτομίας που απλά δεν υπάρχουν», προσθέτουν ΣΠΠΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
Αναφέρουν ότι «μέσω του προγράμματος δόθηκε η αναγκαία πνοή σε πολλούς τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία κάλπαζε με γοργούς ρυθμούς» και προσθέτουν ότι «πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των τριών κυριότερων βιομηχανιών της οικονομίας μας (Οικοδομική, Τουριστική και Ξενοδοχειακή Βιομηχανία και Υπηρεσίες), όχι μόνο δεν απόφυγαν την πιθανή καταστροφή αλλά μετατράπηκαν σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, συνεισφέροντας γενικότερα στην οικονομία του τόπου».
Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι «τα άλλοτε κενά κρατικά ταμεία άρχισαν σιγά σιγά να γεμίζουν, αφού ένα μέρος της κάθε επένδυσης για απόκτηση διαβατηρίου, ενίσχυσε σημαντικά και τα δημόσια ταμεία διαμέσου της καταβολής των σχετικών δικαιωμάτων και τελών».
Επιπλέον, οι δύο σύνδεσμοι αναφέρουν ότι «η εσφαλμένη εντύπωση που δίνεται, ότι το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και συμφέροντα πρέπει επιτέλους να σταματήσει», προσθέτοντας ότι «εισροή νέου χρήματος στην οικονομία μπορεί να ωφελεί πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει και τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάσσονται καθημερινά μαζί τους αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους που διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους».
«Μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι και οι δανειολήπτες που προσπαθούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους όπως και οι αιτητές του σχεδίου εστία που πασχίζουν να διατηρήσουν την κατοικία τους, σε μια πολύ ασταθή περίοδο με κίνδυνο να κριθούν ως μη βιώσιμοι», προσθέτουν.
ΣΠΠΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλούν όλους να αναλογιστούν «τι θα σημαίνει τυχόν κατάργηση του προγράμματος σε σχέση και με την κτηματαγορά και τις αξίες των περιουσιών μας, όταν από τη μια θα βιώνουμε υπερπροσφορά ακινήτων μέσω των επενδυτικών ταμείων και από την άλλη θα κλείσουμε ένα πρόγραμμα που δημιουργεί σημαντική ζήτηση για εξισορρόπηση των δύο».
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι, δραματική και απότομη μείωση στις τιμές των ακινήτων, θα σημαίνει ταυτόχρονα και σοβαρό πρόβλημα για τον κάθε δανειολήπτη που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους (swap), για ελάφρυνση και απομείωση του δανείου του», προσθέτουν.
Επίσης, διερωτώνται «αν είμαστε τελικά διατεθειμένοι να παραιτηθούμε από ένα πρόγραμμα που μετά από πολλές προσπάθειες και υποδείξεις από τους αρμόδιους θεσμούς συνάδει πλέον πλήρως με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς διαφάνειας, βάση των τελευταίων εκσυγχρονιστικών αλλαγών του περασμένου Ιουλίου, θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να υποστούμε τον αρνητικό και άμεσο αντίκτυπο της απόφασης αυτής».
Μέτρα για ενίσχυση του Προγράμματος Επενδύσεων
------------------------------
ΣΠΠΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ ζητούν την υιοθέτηση μέτρων για ενίσχυση του Προγράμματος, όπως είναι τη συντομότερη δυνατή αποπεράτωση του ελέγχου των ύποπτων αιτήσεων και την ανάκληση όσων διαβατηρίων δόθηκαν με παράτυπες διαδικασίες.
«Όσο πιο σύντομα τελειώσει η διαδικασία αυτή, τόσο πιο σύντομα θα μπορούμε να αντικρούσουμε τη στοχευμένη επίθεση που δεχόμαστε για το θέμα αυτό», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «μέχρι να τελειώσει η διαδικασία αυτή, βάζουμε όλους όσους έχουν νομότυπα εγκριθεί για το πρόγραμμα στο ίδιο καλάθι με τους υπόλοιπους, και αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία».
Επίσης, οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την απόδοση των όποιων ευθυνών ενδέχεται να προκύψουν για όσους διαπιστωθεί ότι με τις ενέργειες τους έχουν αποκλίνει από τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος ασχέτως αν αυτή είναι διοικητικού, αστικού η ακόμη και ποινικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, ζητούν την ενδελεχή έρευνα όσον αφορά το θέμα διαρροής Κρατικών Εγγράφων, ασχέτως από που κι αν προήλθε αυτή και προσθέτουν ότι «από τη στιγμή που διαφαίνεται, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, ότι η διαρροή αυτή πιθανόν να έχει γίνει από Βουλευτή, τότε καλό θα ήταν να απαιτηθεί ταυτόχρονα και η άρση της βουλευτικής ασυλίας».
Τέλος, ΣΠΠΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ ζητούν την εντατικοποίηση των προσπαθειών διαφύλαξης, προώθησης και αν χρειαστεί και περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος έναντι της πιθανής αναστολής ή ακύρωσης του, μιας και ακύρωση του προγράμματος, όπως αναφέρουν, «θα σημαίνει και την σιωπηρή αποδοχή για όσα μας καταλογίζουν και το χειρότερο, αποδοχή της ανικανότητας μας να αυτοδιορθωθούμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Οι δανειολήπτες ζητούν την ενίσχυση του Επενδυτικού Προγράμματος
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ζητούν από κυβέρνηση και κόμματα την στήριξη ενός υγειούς Προγράμματος Πολιτογραφήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προηγουμενο αρθρο
Έτοιμη η Κύπρος για το βοήθημα €479 εκατομμυρίων από την ΕΕ
Έτοιμη η Κύπρος για το βοήθημα €479 εκατομμυρίων από την ΕΕΕπομενο αρθρο
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του (και) για την Κύπρο
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του (και) για την Κύπρο