Η Τουρκία επιβάλλει πρόστιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Τουρκία επέβαλε προστίματα 10 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών σε Facebook, Twitter, Instagram, YouTube και TikTok.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Τουρκία έχει επιβάλει πρόστιμο σε πέντε εταιρείες γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν διόρισαν έναν τοπικό εκπρόσωπο όπως απαιτείται από τους νέους τουρκικούς νόμους, τους οποίους ακτιβιστές χαρακτηρίζουν ως προσπάθεια καταστολής διαφορετικών απόψεων από αυτούς της κυβέρνησης Ερντογάν.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι Η Facebook Inc., το YouTube Inc., το Twitter Inc., το Instagram Inc. και η TikTok Inc. δέχθηκαν προστίματα 10 εκατομμυρίων λιρών (1,2 εκατομμύρια δολάρια) για μη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς την προηγούμενη Τρίτη, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο που είναι άμεσα εξοικειωμένος με το θέμα.

Οι εταιρείες έχουν ενημερωθεί, ανέφερε ο αξιωματούχος χωρίς να γίνει αναφορά αν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν δεν τηρήσουν τους κανονισμούς.

Μόνο η ρωσική έκδοση του Facebook, VKontakte, έχει ορίσει τοπικό εκπρόσωπο έως την προθεσμία της 2ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο αξιωματούχος την Τετάρτη.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, το οποίο επιβλέπει τους κανονισμούς στον κυβερνοχώρο, δεν σχολίασε την εξέλιξη.

Απαγόρευση Wikipedia

Οι αρχές στην Τουρκία έχουν συλλάβει πολλές φορές χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με κατηγορίες, όπως προσβολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βλάβη της χώρας, επικρίνοντας τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνησή του.

Έχουν επίσης χτυπήσει απευθείας σε μεγάλες πλατφόρμες, με την Wikipedia να απαγορεύεται στη χώρα για τρία χρόνια έως τον Ιανουάριο, όταν ένα ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο περιορισμός παραβίαζε την ελευθερία του λόγου. Η πρόσβαση στο Twitter παρεμποδίστηκε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχική μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τη μετάβαση του Ερντογάν από τον πρωθυπουργό σε προεδρία με εκτεταμένη εκτελεστική εξουσία.

Λογοκρισία και επιτήρηση από το κράτος

Η πίεση προς τις εταιρείες να διορίζουν έναν τοπικό αντιπρόσωπο δίνει στους τούρκους αξιωματούχους μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης, σύμφωνα με το Freedom House, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που εστιάζει στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο «νέος νόμος εξαναγκάζει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να συμμορφωθούν με τη λογοκρισία και την επιτήρηση, κάτι το οποίο διαγράφει τα κανάλια της ελεύθερης έκφρασης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει επίσης να απαντήσουν εντός 48 ωρών σε αιτήματα για κατάργηση περιεχομένου, μια ευρεία δύναμη που επιτρέπει στις αρχές να αποκλείουν την πρόσβαση σε οτιδήποτε θεωρούν παράνομο.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται επίσης κινδυνεύουν να μειώσουν το εύρος ζώνης του Διαδικτύου τους κατά 90%, καθιστώντας την πλατφόρμα πρακτικά πολύ αργή στη χρήση. Οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να απαγορευτούν να διαφημιστούν μαζί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ