Κυρώσεις σε Τράπεζα για Λόου και πόρτες ξεπλύματος στα διαβατήρια

Κατά την κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη ενώπιον της Ερευνητικής διαφάνηκαν κενά ελέγχου στην διαδικασία ενώ αποκαλύφθηκαν και επικείμενες κυρώσεις για κυπριακή τράπεζα για την υπόθεση Λόου.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η κατάθεση Κωνσταντίνου Ηροδότου ανέδειξε κενά και παραθυράκια που σχετίζονται με δραστηριότητητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ ο Διοικητής αποκάλυψε και πρόστιμο το οποίο θα κληθεί να πληρώσει κυπριακή τράπεζα για την υπόθεση του Μαλαισιανού απατεώνα Τζό Λόου.

Πρόστιμο για τις συναλλαγές Λόου

Πρόστιμο χιλιάδων ευρώ θα κληθεί να πληρώσει κυπριακή τράπεζα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την πολύκροτη υπόθεση του Τζό Λόου αποκάλυψε σήμερα κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια» ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ενώπιον της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής ότι η Κεντρική αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός των επόμενων βδομάδων έρευνα που έχει διεξαχθεί για τις συναλλαγές του Μαλαισιανού καταδικασθέντα που είχαν λανθασμένα, όπως είπε, διεκπεραιωθεί από το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι «Είδαμε από την αρχή την διαδικασία που ακολούθησε η Τράπεζα για να δούμε ποια κενά ελέγχου υπήρξαν και οδήγησαν στην εν λόγω συναλλαγή».

Βολές κατά του αφηγήματος για επαρκή έλεγχο για ξέπλυμα

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έριξε βολές κατά του Υπουργείου Εσωτερικών και των δημόσιων υπηρεσιών για τον ανεπαρκή έλεγχο των επενδυτών για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής παραθέσαν την άποψη που εξέφρασαν αξιωματούχοι του κράτους κατά τις προηγούμενες μαρτυρίες τους ότι οι τράπεζες προχωρούσαν σε ενδελεχή και ικανοποιητικό έλεγχο των συναλλαγών που αφορούσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη να τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε ότι «δεν βλέπει πώς μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο του δημοσίου για την εξέταση κάθε αίτησης μια τράπεζα».

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ξεκαθάρισε ενώπιον της Επιτροπής ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καμία αρμοδιότητα στην εκτέλεση των διαδικασιών κατά τη διάρκεια ζωής του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων.

Εξήγησε ότι η Κεντρική Τράπεζα προέβαινε σε ελέγχους σε δειγματοληπτική βάση για ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο συναλλαγών που μπορεί να σχετίζονται με δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τονίζοντας ότι αυτό ορίζουν και οι σχετικοί διεθνείς κανονισμοί.

Διερωτήθηκε πως μπορούν οι κρατικοί αξιωματούχοι να πιστεύουν ότι μπορεί να ελεγχόταν η κάθε συναλλαγή των επενδυτών του Προγράμματος όταν οι κανονισμοί κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος αφορούν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Αν το κράτος θεωρεί ότι με τους κανονισμούς κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος ήταν αρκετός αυτός ο έλεγχος, επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω. Είναι ξεκάθαρο το ζήτημα».

Έρευνα από την Κεντρική Τράπεζα και κενό με τους ντιβέλοπερ

Επίσης σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ηροδότου η Κεντρική Τράπεζα έχει απομονώσει και διερευνά 28 φακέλους από τους 57, που είχαν διαρρεύσει από το Ειδησεογραφικό Δίκτυο του Al Jazeera και αφορούν πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών υψηλού ρίσκου με εμπλοκή κυπριακών τραπεζών στις συναλλαγές.     

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Ηροδότου υπέδειξε επιπλέον κενά στους μηχανισμούς ελέγχου του Προγράμματος αφού πελάτες των τραπεζών για τους οποίους γίνονταν ελέγχοι ήταν οι ντιβέλοπερς  και δεν είχαν επαφή με τους ίδιους τους επενδυτές.

Ως εκ τούτου εν μέρει, «αποφεύγετο ο έλεγχος του επενδυτή», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδόρου αποκάλυψε ότι αυτό ήταν μία από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και η Κεντρική Τράπεζα κατά την διεξαγωγή των ελέγχων.

Σημείωσε επίσης ότι συγκεκριμένα για τους ντιβέλοπερς, η Κεντρική το 2018, είχε προτείνει να ελέγχονται για σκοπούς ξεπλύματος για τον λόγο που είπατε ενώ συστάσεις είχαν γίνει ξανά προς το Υπουργείο Εσωτερικών το 2020 ότι το εν λόγω ζήτημα δυσκόλευε το έργο της εντόπισης ύποπτων συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ