Του Ξένιου Μεσαρίτη
Αποκαλυπτική ήταν η πρώην Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Άννυ Σιακαλλή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις αφού αποκάλυψε ότι χωρίς εξηγήσεις μετακίνησαν τις εξετάσεις των αιτήσεων από το Τμήμα της στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2011 ενώ ανέφερε ότι η επόμενη κυβέρνηση την μετακίνησε λόγω πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση.
Η κ. Σιακαλλή ανέφερε ότι χωρίς καμία εξήγηση αποκλείστηκε από την διαδικασία εξέτασης των πολιτογραφήσεων το 2011, με τον τότε Υπουργό του Υπουργείου Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη να μεταφέρει την Υπεύθυνη Λειτουργό για την εξέταση των αιτήσεων του Προγράμματος σε ξεχωριστή μονάδα στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Σημείωσε ότι κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής του Τμήματος εγκρίθηκαν 91 αιτήσεις ενώ ήταν αναφέρθηκε εκτενώς στις εντάσεις που υπήρξαν με τον Νεοκλή Συλικιώτη.
Ανέφερε ότι "Διαφωνούσαμε με τον Υπουργό για πρώτη φορά στα 42 χρόνια υπηρεσίας μου για θέματα ερμηνείας του νόμου και των εξουσιών του".
Επίσης είχε αμφισβητήσει οδηγίες του επειδή θεωρούσε ότι παράνομες οδηγίες δεν γίνεται να εκτελούνταν από δημόσιους λειτουργούς ενώ πρόσθεσε ότι είχε λάβει νομική γνωμάτευση και ανέτρεπε τις οδηγίες του. Η κ. Σιακαλλή τόνισε ότι με τον κ. Χρίστου που ήταν του ίδιου κόμματος δεν είχε τέτοιες διαφωνίες.
Απέρριψε αίτηση ξαδέρφου του Άσαντ
Η κ. Σιακαλλή ερωτηθείς από την Επιτροπή αν έδωσε αρνητικές συστάσεις για επενδυτή ανέφερε μόνο μία περίπτωση όπου ο Υπουργός Εσωτερικών την ανέτρεψε προχωρώντας στην έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "μόνο σε μία περίπτωση είχα προβεί σε αρνητική σύσταση για επενδυτή αλλά ο Υπουργός με ανέτρεψε. Ήταν ένας Σύρος πιθανόν ξάδερφος του Άσαντ και είχα αρνηθεί να υπογράψω την αίτηση πολιτογράφησης και υπέγραψε ο Υπουργός". Σημείωσε επίσης ότι είχε γίνει αργότερα αποστέρηση της υπηκοότητας του.
Δημιουργούσα πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση
Για την μετέπειτα μετάθεσή της από το Υπουργείο Εσωτερικών η κ. Σιακαλλή ανέφερε ότι όπως της είπε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει "δημιουργούσα πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση".
Όπως είπε η κ. Σιακαλλή, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι "ήμουν ρατσίστρια, περιόριζα την δυνατότητα των κολλεγίων να φέρνουν φοιτητές "μαιμού" στην Δημοκρατία".
Την πλήρη ευθύνη πολιτογραφήσεων είχε το Υπουργικό
Ερωτηθείς αν λήφθηκε η όποια νομική γνωμάτευση για τις διαδικασίες του ΚΕΠ η κ Σιακαλλή ανέφερε ότι η διοίκηση όταν κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ερμηνείας για το ζήτημα λαμβάνει νομική συμβουλή. Η διοίκηση δεν είχε κρίνει κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχει νομικό κενό για τις πολιτογραφήσεις, ανέφερε. Το Υπουργικό έχει την πλήρη ευθύνη, το Υπουργικό δύναται να προβεί σε όποια πολιτογράφηση θέλει.
Δεν ζήτησα γνωμάτευση για πολιτογράφηση για οποιονδήποτε επειδή "θεωρούσα ότι συνταγματικά ήταν απολύτως εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου".
Είχαμε προβεί σε διαφοροποίηση των τιμητικών πολιτογραφήσεων και των πολιτογραφήσεων επενδυτών λόγω του ότι στις τιμητικές δεν θέλαμε να επιβάλουμε κάποια τέλη, συμπλήρωσε η κ. Σιακαλλή.
Αυτά γίνονταν μετά από μένα
Όσον αφορά τις περιπτώσεις αλλαγής ονομάτων, που γίνεται και εκτενής αναφορά στο βίντεο του Al Jazeera η κ. Σιακαλλή ήταν κατηγορηματική ότι αυτά δεν τα επέτρεπε κατά την διάρκεια της εποπτείας της.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "επί της εποπτείας μου ζητούσαν οι αλλοδαποί επενδυτές να αλλάξουν τα ονόματά τους ωστόσο εμείς δεν το επιτρέπαμε".
Πρόσθεσε ότι "μετά την εποχή μου το κάνανε".
Εγώ, ανέφερε ότι "απαιτούσα να το αλλάξουν και στην χώρα καταγωγής τους και αν υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος θα το επιτρέπαμε".