Δίκτυα προστασίας δανειοληπτών από τις Τράπεζες στον νέο Νόμο

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επισημαίνει τις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες έναντι των τραπεζών βάσει του νέου Νόμου που ψήφισε η Βουλή πριν τις εκλογές, για την "προστασία του καταναλωτή"

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΗΠΡΟΔΑΤ) επισημαίνει τις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες έναντι των τραπεζών βάσει του νέου Νόμου που ψήφισε η Βουλή. Μεταξύ άλλων, έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι βάσει του νέου νόμου υπάρχει δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να επιβάλει πρόστιμο μέχρι και μισό εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζες που υιοθετούν καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις. 

Επίσης αναφορά γίνεται και στην πρόνοια του νέου Νόμου, που επιτρέπει στα αρμόδια Δικαστήρια που θα εξετάζουν προσφυγές για παραβίαση των σχετικών νόμων "για την προστασία του καταναλωτή", να εκδίδουν διάταγμα για άμεση παύση της παράβασης, επί παραδείγματι της καταχρηστικής ρήτρας που μπορεί να υπάρχει σε μια δανειακή σύμβαση.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ: 

Η Βουλή ψήφισε λίγες μέρες πριν το κλείσιμο της τον ‘’Νόμο που προβλέπει για την προστασία του καταναλωτή’’ (Ν.112(1)/2021), που ενοποίησε, εκσυγχρόνισε και κωδικοποίησε ορισμένους νόμους που ρυθμίζουν  θέματα προστασίας του καταναλωτή και ενίσχυσε τις εξουσίες τις Εντεταλμένης Υπηρεσίας, δηλαδή τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ).

Στον Νόμο καθορίζεται ρητά η έννοια της καταχρηστικής ρήτρας. Το άρθρο 50(1), καθορίζει ως ‘’καταχρηστική ρήτρα’’ κάθε ρήτρα η οποία παρά την απαίτηση καλής πίστης δημιουργεί σε βάρος του καταναλωτή/Δανειολήπτη σημαντική ανισότητα ανάμεσα στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των μερών που απορρέουν από την σύμβαση.

Έτσι η ΥΠΚ έχει πλέον διευρυμένες εξουσίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου για την  προστασία των Καταναλωτών. Μεταξύ άλλων έχει εξουσία να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι 500.000 ευρώ και αν η παράβαση συνεχίζεται να επιβάλλει 5.000 για κάθε μέρα της που η παράβαση συνεχίζεται. Το Διοικητικό πρόστιμο καθίσταται πληρωτέο και η διαδικασία είσπραξης του δεν αναστέλλεται.

Το Δικαστήριο που εκδικάζει αίτηση προσώπων σχετικά με παραβάσεις του Νόμου, μπορεί να εκδώσει Διάταγμα ακόμη και προσωρινό που να διατάσσει την άμεση παύση και ή μη επανάληψη της παράβασης.

Με βάση το άρθρο 63-(1) τα πρόσωπα που τα οικονομικά τους συμφέροντα έχουν θιγεί συνέπεια οποιασδήποτε παράβασης των διατάξεων του Νόμου, έχουν δικαίωμα καταχώρησης αγωγής ενώπιου αρμόδιου Δικαστηρίου για καταβολή αποζημίωσης ή για οποιαδήποτε άλλη εύλογη απαίτηση ως θεραπεία και ή ως αποκατάσταση και ή επανόρθωση της βλάβης που έχει υποστεί. Οι διατάξεις του Νόμου έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα.

Τέλος θεωρούμε καθήκον μας να επισημάνουμε και να ενημερώσουμε τους Δανειολήπτες ότι πλέον μπορούν να προσφεύγουν στο Δικαστήριο για επιστροφή των υπερχρεώσεων που παράνομα και καταχρηστικά χρέωναν οι Τράπεζες για τόσα χρόνια τους λογαριασμούς τους.      

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ