Διαδικτυακή συζήτηση «Digital Transformation of Real Estate» από το bazaraki.com

Στη συζήτηση συμμετείχαν κορυφαίοι επαγγελματίες του κλάδου.

Η μεταμόρφωση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, οι νέες τάσεις, τα σύγχρονα εργαλεία και κυρίως οι τρόποι με τους οποίους καλείται να λειτουργήσει ο κλάδος στο μέλλον για καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με τίτλο «Digital Transformation of Real Estate» η οποία διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία του bazaraki.com με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών του κλάδου.

Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχαν ο Χρήστος Κυλιακούδης, Managin Director του Bazaraki.com, ο Παύλος Λοϊζου, Managing Director της WiRE FS, ο Κρίτωνας Ονισιφόρου, Head of Real Estate της BidX1, ο Θοδωρής Λαφαζάνης, Director Landator και η Μαίρη Ζάντου Regional Head και Transactions Management της Delfi Properties. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι νέοι αγοραστές, αφορούν σε μια σειρά από ζητήματα, αρχής γενομένης από την διαφάνεια αλλά και την περιορισμένη προσβασιμότητα στα απαραίτητα δεδομένα, τον ρόλο του κράτους με τις απαρχαιωμένες διαδικασίες, καθώς και την προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κυλιακούδης από το Bazaraki.com, η τεχνολογία στην Κύπρο ενδεχομένως να έχει κινηθεί με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι στο εξωτερικό, όμως εκσυγχρονίζεται τάχιστα. Όπως σημείωσε, τα νέα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να επισκέπτεται εικονικά τα ακίνητα που εντοπίζει, να παίρνει μια καλή πρώτη εικόνα και να φιλτράρει αρκετά αποτελεσματικά εκείνα τα οποία θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της έρευνας αγοράς του. Τόνισε δε ότι οι αγοραστές έχουν αλλάξει, έχουν εκσυγχρονίσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους και πλέον οι εταιρίες είναι αυτές που καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα ζήτηση. Εκτίμησε δε ότι η απόσταση ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά», όσον αφορά στην Κύπρο, θα καλυφθεί αρκετά γρήγορα.

Από την πλευρά του ο Παύλος Λοϊζου της WiRE FS επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαφάνειας, την ανάλυση και τον διαμοιρασμό των δεδομένων. Επέμεινε ότι τα δεδομένα των ακινήτων οφείλουν να εξαχθούν από το Κτηματολόγιο και να γίνουν κοινό κτήμα των επαγγελματιών, αφενός για να εξαλειφθούν οι όποιες στρεβλώσεις προκύπτουν από την έλλειψη διαφάνειας, αφετέρου για να μπορέσει ο κλάδος να αναπτυχθεί και να προχωρήσει μπροστά, μακριά από την γραφειοκρατία. Ο ίδιος εξήρε το επίπεδο, τις γνώσεις και την κατάρτιση των επαγγελματιών της Κύπρου, συγκρίνοντάς το με άλλες χώρες και επισήμανε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις ώστε να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ενισχυθεί η τεχνολογία, ώστε και οι αρμόδιοι αλλά και οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια απέναντι στις καινοτόμες υπηρεσίες.

Εκ μέρους της BidX1, ο Κρίτωνας Ονισιφόρου υπογράμμισε την τεράστια επιτυχία που καταγράφουν οι νεοσύστατες πλατφόρμες ηλεκτρονικών δημοπρασιών στην Κύπρο, καθώς έχουν δώσει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν διαδικτυακά σε μια εκτενή έρευνα αγοράς, χωρίς απαιτούμενη την φυσική παρουσία για αξιολόγηση των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία γρήγορα και με ασφάλεια. Όπως διευκρίνισε, η ζήτηση για οικιστικές μονάδες, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αυξήθηκε κατά πολύ, ενώ επηρεάστηκαν και άλλα είδη ακινήτων όπως τα εμπορικά. Εκτός από το φωτογραφικό υλικό και την εικονική πλοήγηση, όλα τα στοιχεία και τα νομικά έγγραφα που επηρεάζουν την αξία του ακινήτου δίνονται εκ των προτέρων, κάτι που προσφέρει στην διαδικασία την απαιτούμενη διαφάνεια.

Ο Θοδωρής Λαφαζάνης της Landator ανέφερε πως οι ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, όσον αφορά στα εργαλεία διεκπεραίωσης διαδικασιών και τις πλατφόρμες εξυπηρέτησης, πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς. Σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε το κράτος να μπορέσει να συνεργαστεί σωστά με τους επαγγελματίες και υπογράμμισε ότι η τάση της αγοράς δείχνει ότι, εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας, οι αγορές ακινήτων προχωρούσαν και ολοκληρώνονταν κανονικά, κάτι που αποτελεί θετικό σημάδι. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς το κράτος για εκσυγχρονισμό, κάτι που σε κάποιον βαθμό έχει ξεκινήσει με την δημιουργία πλατφόρμας που συγκεντρώνει, τακτοποιεί και προσφέρει δεδομένα ακινήτων σε εταιρίες που τα έχουν ανάγκη, καθιστώντας τες πιο ευέλικτες στην δραστηριότητά τους.

Με τη σειρά της η Μαίρη Ζάντου της Delfi Properties τόνισε ότι το Δημόσιο ανέκαθεν δυσκόλευε τους πολίτες στην αγορά ακινήτων, όσον αφορά στις συναλλαγές και την συνεργασία του με τις διάφορες υπηρεσίες. Όπως ξεκαθάρισε, η στροφή προς την σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο για την αγορά, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη, ο οποίος σήμερα επιθυμεί να μείνει μακριά από την γραφειοκρατία και αναζητά εύκολες, άμεσες και διαφανείς υπηρεσίες για να μειώσει τον χρόνο αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με την ίδια, οι επαγγελματίες οφείλουν να εκπαιδευτούν στο πώς να κατανοούν τις πραγματικές ανάγκες των πελατών και τις ιδιομορφίες των ακινήτων ώστε να κάνουν βέλτιστη διαχείριση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση στο σχετικό video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ