Του Χρήστου Μιχάλαρου
Περισσότερο επιβεβαιωτική της καλής πορείας παρά επί της ουσίας υπήρξε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch την περασμένη Παρασκευή.
Μιλώντας στο Economy Today ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι πρόκειται ασφαλώς για ένα θετικό βήμα, αλλά και για ένα μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι η κυπριακή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται συνεχώς.
Όπως είπε, η αναβάθμιση μαρτυρά πως τείνει να υπάρχει κάποια ομοφωνία ανάμεσα στους οίκους αξιολόγησης. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου διαφορετικοί οίκοι διαφωνούσαν μεταξύ τους ως προς την αξιολόγηση, γεγονός που γεννούσε χάσμα απόψεων και προβλήματα όσον αφορά στην εικόνα που εξέπεμπε μια οικονομία.
«Προς το παρόν μάς έχουν αναβαθμίσει μόνο δύο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον, τόσο ο Moody's όσο και ο DBRS θα μας κατατάξουν με τη σειρά τους στην επενδυτική βαθμίδα», είπε.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η αξιολόγηση έχει ως εξής:
S&P: BBB-
Moody's: Ba2
Fitch: BBB-
DBRS: BB
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατό ο οίκος Moody’s, ο οποίος διατηρεί την Κύπρο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, να προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση κατά την επόμενη αξιολόγηση, ο κος Φλωρεντιάδης απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο.
Εκτίμησε δε ότι δεν αναμένεται να έχουμε εξελίξεις επί του θέματος εντός των επόμενων έξι μηνών.
Όπως σημείωσε, πλέον οι οίκοι προχωρούν κυρίως σε τακτικές αξιολογήσεις, καθώς οι μη προγραμματισμένες πρωτοβουλίες του παρελθόντος είχαν προκαλέσει αντιδράσεις για «ξάφνιασμα» της αγοράς.
Όσον αφορά στους λόγους αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε ότι αυτοί έχουν να κάνουν κυρίως με τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης που σημειώνεται, τις καλές προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις θετικές μεσοπρόθεσμες προβλέψεις.
«Πλέον, πρέπει να δούμε τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και πώς το πλεόνασμα θα αντέξει στο μέλλον. Είδαμε επίσης κάποια βελτίωση στα τραπεζικά, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά θετικά φαίνεται ότι λειτούργησε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος η πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική.
Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται τα κυπριακά κρατικά ομόλογα να σημειώσουν μείωση στις αποδόσεις, άρα και στο κόστος δανεισμού για το κράτος, ο κος Φλωρεντιάδης απάντησε ότι θα ανέμενε μικρή μείωση. Ωστόσο, δεδομένης της κρίσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του κρατικού προϋπολογισμού, επηρεάζονται αρνητικά όλα τα ομόλογα της περιφέρειας.
«Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται ευρύτερα στην ευρωζώνη και κατά πόσο η διαμάχη Ιταλίας-Κομισιόν θα επηρεάσει κι άλλο το κόστος του χρήματος στην περιφέρεια», τόνισε.