Επμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης
Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι εξήγησε τις παρενέργειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, το τύπωμα χρήματος που οδήγησε σε πληθωριστικές τάσεις αλλά και το πώς θα αποδιασωληνωθεί σταδιακά η οικονομία.
Οι παρενέργειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία
Κάποιες από τις αυξήσεις των τιμών μπορούν να παρομοιαστούν σαν τις παρενέργειες της νόσου Covid που δημιούργησε το κλείσιμο των οικονομιών και την διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε ο Μάριος Κληρίδης.
Παρατηρούνται προβλήματα ανά το παγκόσμιο στο διεθνές εμπόριο, ζητήματα στα λιμάνια, ελλείψεις σε βασικά προϊόντα όπως τα μικροτσίπς αλλά και η κρίση στον τομέα της ενέργειας που μπορεί να είναι και πιο δομική.
Η ανησυχία των οικονομολόγων στην παρούσα φάση είναι πώς μαζεύουμε σήμερα όλο αυτό το χρήμα που τυπώθηκε κατά την πανδημία ώστε να μην δημιουργήσει πληθωρισμό, ανέφερε.
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κεντρικές τράπεζες των χωρών είχαν τυπώσει τεράστιες ποσότητες χρήματων ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά.
Η «αποδιασωλήνωση» της οικονομίας
Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι αποτελεί ανησυχητικό σημάδι ότι αρκετή από την ρευστότητα που είχε διοχετευτεί στην αγορά κατά την πανδημία «πήγαν» σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα.
Εξηγώντας, αναφέρει ότι αρκετά από αυτά τα κεφάλαια διοχετεύτηκαν στα χρηματιστήρια, σε μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, με χαρακτηριστικότερο των παράδειγμα των κρυπτονομισμάτων, και όχι σε καταναλωτικά αγαθά.
Η παρενέργεια αυτή ήδη άρχισε να φαίνεται στην αγορά ακινήτων όπου πλέον καθίσταται ακόμα πιο ακριβό κάποιος να αγοράσει σπίτι.
«Ως εκ τούτου, πλέον είμαστε στην φάση της αποδιασωλήνωσης της οικονομίας, όπως θα έλεγαν οι επιδημιολόγοι».
Δηλαδή, σιγά σιγά να σταματήσει η ποσοτική χαλάρωση και να αυξηθούν σταδιακά τα επιτόκια, χωρίς ωστόσο «να δημιουργηθεί υποτροπή και να πέσει ο ασθενής και να μας πεθάνει».
Οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό είναι παρενέργειες της πανδημίας
Ο Μάριος Κληρίδης ανέφερε ότι αρκετοί από τους ξένους εργαζόμενους που δούλευαν στην Κύπρο προτίμησαν να επιστρέψουν στην χώρα τους όπου δεν υπάρχει τόση άνοδος των τιμών και έχουν χαμηλότερο κόστος ζωής.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σημείωσε ο κ. Κληρίδης.
Πιθανότατα αυτό να αποτελέσει και ένα μοχλό πίεσης για την άνοδο των μισθών σε αυτούς τους τομείς, είπε.