Του Ξένιου Μεσαρίτη
Η βρετανική The Telegraph σε χθεσινό της δημοσίευμα χαρακτηρίζει την Κύπρο ως ρωσική τράπεζα με βρώμικα χρήματα η οποία «ποζάρει» και σαν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της.
Σημειώνουμε ότι το δημοσίευμα της Telegraph βάλλει κατά της Κύπρου και τον ρόλο της στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει το ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων.
Ο αρθρογράφος της Telegraph Louis Ashworth αναφέρει την Κύπρο σαν Μόσχα της Μεσογείου (Moscow-on-the-Med), βάλλει κατά του καταργηθέντος Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ενώ σημειώνει ότι ενώ η Ρωσία γίνεται ένα κράτος παρίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία οι Κύπριοι τραπεζίτες θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.
Χαρακτηριστικά η Telegraph αναφέρει ότι το «Londongrand» μπορεί να έχει γίνει η παιδική χαρά των υπερπλούσιων της Ρωσίας, αλλά η Κύπρος έπαιξε εδώ και καιρό αναπόσπαστο ρόλο βοηθώντας τους ολιγάρχες να κάνουν κινήσεις προς τη Δύση.
Σημειώνει επίσης ότι το νησί, που ονομάστηκε «Moscow-on-the-Med», έγινε σημαντικός μαγνήτης για μεγιστάνες –από τη Ρωσία και όχι μόνο– χάρη στα γενναιόδωρα προνόμια που προσφέρει στους πλούσιους.
«Η ηλιοφάνεια, οι παραλίες και το χαλούμι μπορεί να είναι τα κύρια αξιοθέατα για τους επισκέπτες της Κύπρου, αλλά για τους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχει εδώ και καιρό μια διαφορετική κατηγορία υπηρεσιών: διαβατήρια της ΕΕ και ορισμένες τράπεζες με χαλαρή στάση για το ξέπλυμα χρήματος», συνεχίζει.
Η χώρα προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την θέση της μετά από μια σειρά σκανδάλων, αλλά η προφανής επιφυλακτικότητα σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας έθεσε ξανά στο μικροσκόπιο τον ρόλο της Κύπρου ως ρωσικής πύλης προς τη Δύση, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Limassolgrad» και τα χρυσά διαβατήρια
Σχετικά με το ΚΕΠ η Telegraph αναφέρει ότι αρχικά εισήχθη το 2008 και το καθεστώς παραχωρήσεων χαλάρωσε ουσιαστικά από τον σημερινό πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Αντιμετωπίζοντας μια οικονομική κρίση μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2013, μείωσε το ποσό των επενδύσεων που απαιτούνται για την επιλεξιμότητα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε 3 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, ο αριθμός μειώθηκε ακόμη περισσότερο.
«Ο στόχος του Αναστασιάδη ήταν προφανής. Η πολιτική ανακοινώθηκε σε ένα πλήθος Ρώσων επιχειρηματικών προσωπικοτήτων στο λιμάνι της Λεμεσού (που μερικές φορές αποκαλείται «Limassolgrad»), όπου οι κυριλλικές πινακίδες και τα γιοτ με ρωσική ονομασία είναι συνηθισμένα».
Οι Ρώσοι επενδυτές και οι οικογένειές τους αποτελούσαν σχεδόν τα μισά από τα χιλιάδες διαβατήρια που χορηγήθηκαν τα πρώτα πέντε χρόνια του χαλαρωμένου καθεστώτος. Συνέχισε μάλιστα να προσελκύει τεράστια ποσά ενδιαφέροντος μετά την κίνηση της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014.
Σημειώνει ότι το πρόγραμμα κατέρρευσε με ντροπή πέρυσι, μετά από 13 χρόνια που προκάλεσαν πολιτικό σκάνδαλο, 6.779 νέους πολίτες και περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα μετρητά για το νησί.
«Η Κύπρος είναι μια ρωσική τράπεζα με βρώμικα χρήματα που παριστάνεται ως κράτος της ΕΕ»
Όπως είπε ο Jakub Janda, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αξιών για την Πολιτική Ασφαλείας με έδρα την Πράγα, την περασμένη εβδομάδα: «Η Κύπρος είναι μια ρωσική τράπεζα με βρώμικα χρήματα που παριστάνεται ως κράτος της ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Σε αντάλλαγμα, η Κύπρος έχει βγάλει πολλά χρήματα από τους Ρώσους. Το 2014, τα επιχειρηματικά έσοδα που σχετίζονται με τη Ρωσία ισοδυναμούσαν με περίπου 14% του ΑΕΠ της χώρας. Φυσικά, πολλά από αυτά είναι πλέον ο τουρισμός – το νησί απευθύνεται σε Ρώσους της μεσαίας τάξης που αναζητούν ένα μέρος για τον ήλιο, καθώς και στην πελατεία των δισεκατομμυριούχων πολυτελείας, σημειώνει.
Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη πολιτική πίεση στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας, οι κυπριακές αρχές άρχισαν να καταστέλλουν το δίκτυο shell εταιρειών του νησιού. Αυτό ανάγκασε ορισμένους Ρώσους να κλείσουν οντότητες αφού τους παρουσιάστηκαν έλεγχοι κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Έως τις αρχές του 2019, η αποτίμηση των τραπεζικών λογαριασμών της Κύπρου σε ξένο, που αντικατοπτρίζει κυρίως τον ρωσικό πλούτο, είχε πέσει στα 7,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα. Αυτό ήταν χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 21,5 δισ. ευρώ το 2012, όταν υπολογίστηκε ότι το ένα τρίτο όλων των τραπεζικών καταθέσεων ήταν ρωσικής προέλευσης.
Οι Κύπριοι τραπεζίτες μπορεί να αντιμετωπίσουν διλήμματα
Κλείνοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Καθώς η Ρωσία γίνεται πολιτικό και οικονομικό κράτος παρίας, η Κύπρος θα θέλει να δείξει ότι έχει καθαρίσει. Αλλά καθώς οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τις ροές ρωσικού πλούτου, οι τραπεζίτες της Κύπρου μπορεί να αντιμετωπίσουν μερικά δύσκολα διλήμματα.