Από πού πήρε το όνομά του ο στόχος "Δελφύνη" της ΑΟΖ;

Οι ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν ότι η γεώτρηση γίνεται σε νερά που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, το όνομα «Δελφύνη» που επιλέγηκε από την αμερικανική εταιρεία, παραπέμπει σε μυθική δράκαινα που συνδεόταν με το αρχαίο μαντείο των Δελφών. Πρόκειται για τον δράκο που φυλούσε την πηγή κοντά στο μαντείο και, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκότωσε ο θεός Απόλλωνας προκειμένου να ιδρύσει το μαντείο.

Μπορεί η αμερικανική εταιρεία να μην χρειάστηκε να «μαντέψει» την πιθανή ύπαρξη φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο στόχο, αφού κατέφυγε σε σεισμολογικά δεδομένα και επιστημονικές αναλύσεις τελευταίας τεχνολογίας, ωστόσο η ύπαρξη φυσικού αερίου στον συγκεκριμένο στόχο παραμένει ακόμα μια εικασία.

Οι ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν ότι η γεώτρηση γίνεται σε νερά που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητα. Η ίδια η γεώτρηση, σε βαθιά νερά, είναι υψηλού ρίσκου, με πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά, οι γεωτρήσεις αυτού του είδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην φέρουν σημαντική ανακάλυψη, παρά το αντίθετο.

Η γεώτρηση γίνεται σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ. Το γεωτρύπανο θα κατεβεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων μέχρι το βυθό και περίπου άλλα δύο με τρία χιλιόμετρα από εκεί και πέρα.

Το κατά πόσο το αέριο που θα βρεθεί θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που δεν αφορούν μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του αερίου, και το βάθος στο οποίο θα ανευρεθεί.

Το κόστος της γεώτρησης ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, και αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές τις οποίες είναι υποχρεωμένη να πληροί η εταιρεία, σύμφωνα και με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες που υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το τεμάχιο 10, για το οποίο υπήρχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, θεωρείται το τεμάχιο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εξεύρεση σε αυτό ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσο για τις πιθανότητες εξεύρεσης και πετρελαίου, αυτό το ενδεχόμενο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της βιομηχανίας ενέργειας, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί, παρά μόνο μετά την ίδια τη γεώτρηση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ