«Το IDEA είναι το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο μη κερδοσκοπικό κέντρο καινοτομίας στην Κύπρο, απαρτιζόμενο από ένα κοινωνικό κεφάλαιο 120 και πλέον εταίρων που προσφέρουν αφιλοκερδώς». Αυτό αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Εconomy Today η Διευθύντρια του IDEA, Αγγέλα Παναγιώτου, η οποία μας μιλά για τον ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Καινοτομίας στο οικοσύστημα των startups, αλλά και για την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικούς πυλώνες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ποιο ρόλο καλείται να διαδραματίσει σήμερα το IDEA στο οικοσύστημα των startups;
Οι νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας προωθούν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ανοίγουν νέες αγορές, αυξάνουν την παραγωγικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναζωογονούν τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Στην περίπτωσή μας, το αγαπημένο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.
Είχαμε αντιληφθεί τα πιο πάνω εδώ και καιρό, γι’ αυτό και ιδρύσαμε το IDEA το 2016. Άμεσος στόχος μας επίσης ήταν να αποτρέψουμε το “brain drain” με το να διευκολύνουμε τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (startups), έναν ελάχιστα γνωστό τομέα τότε στην Κύπρο. Φυσιολογικά, αντιμετωπίσαμε την απουσία κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα – την έλλειψη δηλαδή νεαρών επιχειρηματιών οι οποίοι παίρνουν ρίσκο (entrepreneurs), επενδυτών αρχικού κεφαλαίου υψηλού ρίσκου (angel investors), υποστηρικτικού περιβάλλοντος από κοινωνικές και κρατικές δομές, νομοθεσιών και κανονισμών, και όχι μόνο.
Σήμερα πλέον έχουμε τη χαρά, ως IDEA, να κατέχουμε ηγετικό ρόλο στον τομέα. Το IDEA είναι το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο μη κερδοσκοπικό κέντρο καινοτομίας στην Κύπρο, απαρτιζόμενο από ένα κοινωνικό κεφάλαιο 120 και πλέον εταίρων που προσφέρουν αφιλοκερδώς. Μια «μηχανή» παραγωγής νέων startups και νέων entrepreneurs η οποία δημιουργεί την τόσο αναγκαία κρίσιμη μάζα (critical mass), χαρακτηριστικό των “startup nations”. Ταυτόχρονα, παραδίδουμε στην οικονομία έτοιμες επιχειρήσεις, κεφαλαιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων μας.
Ως Κέντρο Καινοτομίας, ποιες βραβεύσεις και διακρίσεις έχετε λάβει;
Έχουμε τιμηθεί πολλαπλώς για το έργο που επιτελούμε, με πιο σπουδαία τη βράβευσή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσα σε μια αίθουσα με 500 αντιπροσώπους από 29 χώρες ακούστηκε το: “And the winner is… Cyprus!” Αυτή η συγκλονιστική στιγμή απέδειξε ότι δεν είναι το μέγεθος της χώρας που μετρά, αλλά το μέγεθος των δυνατοτήτων της μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και δέσμευσης.
Επιπλέον, βραβευτήκαμε στις κατηγορίες «Αριστεία στη Συνεργασία» και “Cause Advocacy” στα Cyprus Responsible Business Awards και με το Βραβείο Καλών Πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Βιωσιμότητας της CSR Cyprus, ενώ προσκληθήκαμε σε διάφορες χώρες για να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο.
Κυρίως όμως έχουμε ήδη success stories, αφού startups μας είτε έχουν γίνει αποδεκτά στη Silicon Valley και προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων, είτε έχουν προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες μέσω crowdfunding, είτε έχουν εξασφαλίσει ιδιωτικές επενδύσεις. Συνολικά, 74% των εταιρειών μας είναι ενεργές, ενώ 60% έχουν κύκλο εργασιών/κερδοφορία.
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ένα startup για να ενταχθεί στο IDEA; Με ποιους τρόπους παρέχετε στήριξη;
Αιτήσεις λαμβάνουμε μεταξύ Νοεμβρίου-Φεβρoυαρίου και αποδεχόμαστε 10-15 υποσχόμενες ομάδες σε εντατικό πρόγραμμα 9-12 μηνών.
Τα κριτήριά μας είναι τα εξής: καινοτόμο προϊόν, λύση υφιστάμενου προβλήματος με νέο τρόπο, δυνατότητα επέκτασης διεθνώς μέσω τεχνολογίας, ομάδα με δέσμευση.
Προσφέρουμε πακέτο στήριξης αξίας €60.000, επιχειρηματική εκπαίδευση, mentoring, επαγγελματικές υπηρεσίες, γραφεία, networking, πρόσβαση σε επενδυτές, έκθεση στο εξωτερικό, δημοσιότητα κ.ά.
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Γιατί οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες με τη βιώσιμη ανάπτυξη; Ποια είναι η στρατηγική σας προσέγγιση ως προς τον πιο πάνω πυλώνα;
Εξ ορισμού, τα startups είναι συνδεδεμένα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού προσηλώνονται στην εξοικονόμηση πόρων με στόχο το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον. Αξιοποιώντας λοιπόν στο μέγιστο την τεχνολογία, επιτυγχάνουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης.
Πέραν τούτου, φιλοξενούμε και νεοφυείς επιχειρήσεις με καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, ενώ συμμετέχουμε και σε σχετικές πρωτοβουλίες με άλλες χώρες (π.χ. Africa Europe Innovation Partnership Food Waste Challenge).
Πρόσφατα υπογράψατε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι;
Το Μνημόνιο εμπίπτει στον στρατηγικό μας προσανατολισμό για συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και μας καθιερώνει ως πολύτιμους εταίρους της πολιτείας. Προνοείται συγχρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων του IDEA, μια διεθνής πρακτική σε “startup nations”. Όταν το κράτος ενώνει τις δυνάμεις του με τον ιδιωτικό τομέα, η επιτυχία στον κοινό στόχο είναι αναπόφευκτη. Και ο στόχος εδώ είναι ιερός: η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας με καινοτόμες επιχειρήσεις γεννημένες μέσα από τη δημιουργικότητα των νέων μας, οι οποίες εκκολάπτονται στην αγκαλιά μας και στην αγκαλιά του κράτους.
Πόσο επηρεάζουν το έργο αλλά και τον σχεδιασμό σας οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξωστρέφεια αλλά και τη διεθνή δικτύωση του IDEA;
Υιοθετήσαμε γοργά υβριδική μορφή εργασιών και συνεχίσαμε δυναμικά, χτίζοντας το διεθνές δίκτυο συνεργατών μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Επανερχόμαστε δυναμικά και με φυσική παρουσία, θα συνεχίσουμε όμως να εκμεταλλευόμαστε την αλματώδη επέκταση της χρήσης της τεχνολογίας που μας άφησε η πανδημία για περαιτέρω συνεργασίες.
Σε προηγούμενες συνεντεύξεις σας είχατε αναφέρει πως η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο καινοτομίας είναι στόχος στον οποίο πιστεύετε απόλυτα. Διαπιστώνετε βήματα προόδου στη χώρα μας;
Ως IDEA, έχουμε αναπτύξει πληθώρα διεθνών συνεργασιών. Ταυτόχρονα όμως, με την αυξημένη δράση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνονται δραστικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή, τα οποία αποτελούν τη βάση για να χτιστούν κρατικές και ιδιωτικές συνεργασίες.
Υπάρχει επίσης έντονη δράση από τον οργανισμό Invest Cyprus για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, ώστε να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, προσλαμβάνοντας προσωπικό, ενοικιάζοντας γραφεία κ.λπ. Να μην παραλείψω την έντονη δράση του Μηχανισμού Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορίου, που στοχεύει στη διευκόλυνσή τους.
Καταληκτικά, θα ήθελα να αναφέρω τη συλλογικότητα και την αλληλοσυμπλήρωση με τις οποίες πρέπει να εργαστούμε ως κράτος και ιδιωτικός τομέας μαζί. Δηλώνω απερίφραστα ότι διαθέτουμε όλα τα στοιχεία για γίνουμε αυτό που οραματιζόμαστε: το περιφερειακό κέντρο καινοτομίας, η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε μαζί. Όπως έχει πει και ο Harry S. Truman: “It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit”.
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Κυριότερος υποστηρικτής και αιμοδότης μας είναι διαχρονικά η Τράπεζα Κύπρου, η οποία στηρίζει έντονα τη νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις εταιρείες τεχνολογίας. Επιπλέον, πολύτιμοι στρατηγικοί εταίροι μας είναι οι Λέλλος Π. Δημητριάδης Δικηγορικό Γραφείο ΔΕΠΕ, Deloitte Cyprus, CYTA, DeLeMa McCann και Αρετή Χαριδήμου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, ενώ έχουμε και πληθώρα άλλων εταίρων, όπως μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα μας: www.ideacy.net.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Τέσσερα δυναμικά startups που εκκολάφθηκαν μέσα από τα προγράμματα και τη στήριξη του IDEA γράφουν τη δική τους ιστορία στο οικοσύστημα και, ως νέοι entrepreneurs, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας
JoinMyWifi
Στην εποχή του COVID οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να βρουν νέους τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και να κάνουν τις υπηρεσίες τους πιο αποτελεσματικές, ώστε να ικανοποιήσουν τους πελάτες. Η εταιρεία μας παρέχει καινοτόμες λύσεις λογισμικού για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ). Με την πλατφόρμα μάρκετινγκ JoinMyWifi οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη στο WiFi και να προωθήσουν τα προϊόντα τους όταν ένας χρήστης συνδέεται σε αυτό. Με την πλατφόρμα QuiQi e-Menu οι επιχειρήσεις μπορούν μέσω QR Code να παρέχουν ένα interactive online μενού στους χρήστες που βρίσκονται στον χώρο τους, μέσω του οποίου μάλιστα μπορούν επίσης να παραγγείλουν και να πληρώσουν. Τέλος η αναμονή για τον σερβιτόρο μέχρι να φέρει το μενού, και τέλος οι σερβιτόροι να τρέχουν πέρα-δώθε για να μεταφέρουν τις παραγγελίες από τους πελάτες στην κουζίνα. Όπως ισχύει και με τις περισσότερες cloud εφαρμογές, αυτές οι λύσεις προσφέρονται σε μια λογική μηνιαία χρέωση. Με περισσότερες από 200 επιχειρήσεις στην Κύπρο που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, είναι ξεκάθαρο ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει βοήθεια αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Soft Surge
Η Soft Surge είναι μια νεοφυής επιχείρηση που εξειδικεύεται στη συγκέντρωση δεδομένων από το διαδίκτυο και δραστηριοποιείται από τις αρχές του 2020. Τα κύρια προϊόντα της Soft Surge είναι η μηχανή αναζήτησης ακίνητων www.estate-searcher.com και η υπηρεσία παρακολούθησης τιμών ανταγωνισμού www.datasearch.tech. Η Soft Surge έχει συμμετάσχει επιτυχώς στο IDEA Incubator Accelerator, έχει πιστοποιηθεί ως καινοτόμα μικρομεσαία επιχείρηση από τον Μάιο του 2021 και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς δύο γύρους χρηματοδότησης, προσελκύοντας επενδύσεις από επιφανείς τοπικούς επιχειρηματίες και διεθνείς επιχειρήσεις.
Η εταιρεία εδρεύει στη Λεμεσό και απασχολεί σήμερα έξι υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς πελάτες της είναι οι Superhome Centre, Στεφανής και Kwak Telecom. Όλοι στη Soft Surge πιστεύουν ακράδαντα στην αξία της δυνατότητας εύρεσης, εξαγωγής και δομής δεδομένων από το διαδίκτυο, με τρόπο που επιτρέπει στον τελικό χρήστη να μπορεί να λάβει αποφάσεις βάσει πραγματικών, ανανεωμένων δεδομένων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Soft Surge, Έρικ Πούτρος, υποστηρίζει ότι «εταιρείες και επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τα λογισμικά και τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε, όπως η υπηρεσία παρακολούθησης τιμών ανταγωνιστή, καθώς τους επιτρέπει, αντί να εργάζονται με εκτιμήσεις, να εργάζονται με πραγματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις ζωτικής σημασίας. Μια εταιρεία μπορεί να διαμορφώσει με σιγουριά τη στρατηγική τιμολόγησής της και να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό εάν έχει πρόσβαση στο σωστό σύνολο δεδομένων, τα οποία εμείς είμαστε σε θέση να παρέχουμε».
MGD Heroes Made Limited
Η MGD Heroes Made Limited ιδρύθηκε το 2019 και έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με προεπιλεγμένα ιδιωτικά σχολεία στην Κύπρο, τα οποία θα εντάξουν την πλατφόρμα στην εκπαίδευσή τους μόλις κυκλοφορήσει – τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η επίσημη κυκλοφορία της πλατφόρμας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποιητικό καινοτομίας και παρέχει μια ενιαία λύση κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης (SEL). Η Heroes Made έχει υιοθετήσει τις τεχνικές SEL και έχει αναπτύξει τεχνολογία γύρω από αυτές, μετατρέποντας μια περίπλοκη και κουραστική διαδικασία σε μια απλή και ευκολόχρηστη πλατφόρμα.
Η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση αποτελείται από πέντε πυλώνες: αυτογνωσία, αυτοδιαχείριση, κοινωνική επίγνωση, δεξιότητες σχέσεων και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων. Ο στόχος του SEL είναι να καθοδηγήσει τους μαθητές να πετύχουν ακαδημαϊκά, να αναπτύξουν ισχυρότερες κοινωνικές/συναισθηματικές δεξιότητες, να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς και τη συναισθηματική δυσφορία, να ενισχύσουν τη θετική συμπεριφορά και να συμβάλουν στην ολοκλήρωση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων.
Η αποστολή της Heroes Made είναι να «ξεκλειδώσει» την αριστεία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολικές κοινότητες, επιτρέποντας στα παιδιά να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους, ωφελώντας έτσι το κοινωνικό σύνολο. Η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της χρηματοδότησης εκκίνησης.
Η αρχική επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την έναρξη της Πλατφόρμας Κοινωνικο-Συναισθηματικής Μάθησης, μιας λύσης SaaS που έχει σχεδιαστεί με καινοτόμες, επεκτάσιμες τεχνολογίες, καλύπτοντας έτσι το υπάρχον κενό στα δημοτικά σχολεία.
Ascanio
Η Ascanio είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού μεικτής πραγματικότητας για εκπαιδεύσεις σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου και κρίσιμων αποστολών, όπως ο Στρατός, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι διασωστικές ομάδες και η ναυτιλιακή βιομηχανία. Μέσω μιας πλατφόρμας μεικτής πραγματικότητας, και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε λογισμικό και εξοπλισμό, δημιουργήσαμε μια νέα γενιά εκπαίδευσης που λειτουργεί ως υποδομή κατάρτισης, με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των επαγγελματιών αυτών.
Μέσω της πλατφόρμας μας αποφεύγεται η μη ρεαλιστική ή/και ελλιπής εκπαίδευση που πιθανόν να λαμβάνουν τα άτομα σε αυτούς τους τομείς, καθώς και οι μεγάλες δαπάνες σε υλικά και μεταφορικά. Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιούνται οι λανθασμένες αξιολογήσεις των εκπαιδευομένων.
Στην πλατφόρμα δημιουργείται ένα αμάλγαμα πραγματικού φυσικού περιβάλλοντος και εικονικού, προσφέροντας έναν ανοιχτό χώρο εκπαίδευσης, χωρίς καλώδια να παρεμποδίζουν την οποιαδήποτε κίνηση. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιώντας απτική υποστήριξη, πετυχαίνουμε έναν πιο ενισχυμένο ρεαλισμό κατά την εκπαίδευση, ώστε να αντικατοπτρίζονται ρεαλιστικότερα οι συνθήκες.
Υπάρχει απόλυτος έλεγχος των επιπέδων εκπαίδευσης και της πολυπλοκότητάς τους. Οι αναλύσεις και η ανατροφοδότηση των δεδομένων για τους εκπαιδευόμενους γίνονται σε πραγματικό χρόνο, καθώς και μέσω πλατφόρμας ανάλυσης.
Ήδη αναπτύσσουμε λογισμικά εκπαίδευσης για πρωτοπόρες εταιρείες και οργανισμούς, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η καινοτομία που προσφέρουμε στην εκπαίδευση δεν είναι αυτοσκοπός, λύνει ουσιαστικά προβλήματα, αναπλάθοντας συστήματα και διαδικασίες. Όραμά μας είναι η πλατφόρμα μας να καταστεί πρότυπο της εκπαίδευσης του μέλλοντος.