ΥΠΟΙΚ: Αύξηση 150% στις ξένες άμεσες επενδύσεις σε σχέση με 2019

Εξαιρετικής σημασίας η άνοδος της Κύπρου στο σχετικό δείκτη. Βολές Πετρίδη για φωνασκίες, αφορισμούς και λαϊκισμό

Ως επιστέγασμα των πολιτικών της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη τα αποτελέσματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την εντυπωσιακή άνοδο της Κύπρου στο σχετικό δείκτη Greenfield FDI Performance Index. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Πετρίδης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019), ενώ οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό  600% (σε σύγκριση με το 2019).

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην κρίση που διανύουμε, αναφέρει ότι στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας. Και συνεχίζει λέγοντας ότι η απάντηση στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί. Είναι οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για την άνοδο στην κατάταξη της Κύπρου στην 18η θέση, σύμφωνα με τον δείκτη Greenfield FDI Performance Index.

Η άνοδος της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index είναι εξαιρετικής σημασίας αφού o δείκτης καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών για τις θέσεις εργασίας και εισοδημάτων ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα.  Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη από όλες τις χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο εξάμηνο του 2022:

-  Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019)

- Οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό  600% (σε σύγκριση με το 2019) – γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος. Επιβεβαιώνει ότι αυτό το όραμα, με τις κατάλληλες πολιτικές που ακολουθούμε, μετατρέπεται ραγδαία σε πραγματικότητα.

Είναι η ίδια περίοδος που η χώρα μας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είναι επίσης η ίδια περίοδος που κατά κανόνα σημειώνονται στις πλείστες χώρες υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που η Κύπρος κατάφερε πολύ σημαντική αναβάθμιση της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, λόγω των επιδόσεων, της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητάς της.

Αυτά  τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Αποτελούν επιστέγασμα των πολιτικών μας και την υλοποίηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης «Όραμα 2035», το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υιοθετήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας. Επίσης, των πολιτικών που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή που συγκρατούν την αύξηση της ανεργίας την ώρα της κρίσης και των πολιτικών που αυξάνουν τα εισοδήματα ή έστω τα συγκρατούν την ώρα της κρίσης.

Αναμφίβολα διανύουμε ακόμη μια διεθνή οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές μας όπως και της κάθε χώρας. Σε αυτή την κρίση στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας. Στηρίξαμε τους συμπολίτες μας γιατί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό και προνοήσαμε να μπορούμε να στηρίξουμε την ώρα της ανάγκης.

Η απάντηση όμως στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί. Είναι οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτά που καταγράφει ο εν λόγω δείκτης, οι στατιστικές της ΕΕ και οι οίκοι αξιολόγησης. Σε αυτές τις πολιτικές είμαστε προσηλωμένοι για να μην ξανανιώσουμε την ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ