Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές σήμερα Δευτέρα, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.
Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 2,16 δολάρια ή 2,6%, για να διαπραγματευτεί στα 81,47 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση στα 81,16 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,08 δολάρια ή 2,7%, στα 74,20 δολάρια το βαρέλι. Υποχώρησε έως και 73,82 δολ. νωρίτερα — το χαμηλότερο επίπεδο από τις
Και οι δύο δείκτες αναφοράς, που έφθασαν σε χαμηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγράψει τρεις διαδοχικές εβδομαδιαίες μειώσεις. Το Brent έκλεισε την τελευταία εβδομάδα με πτώση 4,6%, ενώ το WTI υποχώρησε 4,7%.
Οι αναταραχές στην Κίνα
«Εκτός από τις αυξανόμενες ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, η πολιτική αβεβαιότητα, που προκλήθηκε από σπάνιες διαμαρτυρίες για τους αυστηρούς περιορισμούς της κυβέρνησης στη Σαγκάη, πυροδότησε κύμα πωλήσεων», υπογράμμισε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.
Το εύρος συναλλαγών του WTI αναμένεται να πέσει στα 70-75 δολάρια, είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά μπορεί να παραμείνει ασταθής ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ και το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, εμμένει στην πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μηδενική COVID-19, παρόλο που μεγάλο μέρος του κόσμου έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς.
Εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι διαδηλώσεις για τους αυστηρούς περιορισμούς ξέσπασαν για τρίτη ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις μετά τη φονική πυρκαγιά στη δυτική πλευρά της χώρας.
Το κύμα της πολιτικής ανυπακοής είναι πρωτοφανές στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ
Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.
Η επόμενη συνάντηση θα λάβει υπόψη την κατάσταση και την ισορροπία της αγοράς, ανέφερε το Σάββατο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ, ο Saadoun Mohsen, ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας SOMO.
Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στα δυτικά σχέδια για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ομάδα των Επτά (G7) και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ένα ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Όμως, μια συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου για να συζητηθεί το θέμα, ακυρώθηκε , ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ. Την Πέμπτη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διχάστηκαν ως προς το επίπεδο στο οποίο θα περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Το ανώτατο όριο τιμών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσει η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό αργό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Αμβούργο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας για προώθηση της ναυτιλίας