Της Έλενας Καλυφόμματου
Αντιμέτωπη με τη δριμύτερη οικονομική καταιγίδα βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. Θα ταλαιπωρηθεί από τον υψηλό πληθωρισμό, και τα επόμενα χρόνια αυτό θα οδηγήσει σε αλλεπάλληλες ανόδους επιτοκίων και μοιραία σε ατραπούς ύφεσης. H νέα αύξηση των επιτοκίων συνιστά την τελευταία νομισματική πράξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2022.
Πρόκειται για την 4η άνοδο μέσα σε έξι μήνες, η οποία κλειδώνει το βασικό επιτόκιο στο 2,5%. Δυσοίωνο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προαλείφεται και το 2023, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε αυξήσεις επιτοκίων και για την επόμενη χρονιά.
Δήλωσε πως, «τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό, ώστε να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%». Βέβαια, όπως δείχνουν και οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις τιμές καταναλωτή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μείνει πάνω από το 2% έως το 2025.
«Κοκκινίζουν» τα δάνεια
Ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση, ενώ ο κίνδυνος για νέα άνοδο των "κόκκινων" δανείων καραδοκεί. Ανησυχία, η οποία αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουί Ντε Γκίντος, ο οποίος φοβάται για τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών, λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με οικονομολόγους, βάζουν επιπρόσθετο βάρος στα νοικοκυριά, που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρείται αύξηση των δανείων που είναι στο στάδιο 2. Δηλαδή είναι δάνεια τα οποία κινδυνεύουν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.
Οικονομολόγοι αναφέρουν πως «οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να παρακολουθούν τα χαρτοφυλάκιά τους και να προσπαθούν σε συνεννόηση με τους δανειζόμενους ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για να μην καταστούν κόκκινα τα δάνεια. Αυτό δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές».