Κέρδη ρεκόρ παρουσίασαν το 2022 οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ίδια στιγμή οι εταιρείες ενέργειας μπορούν να αναμένουν ότι θα βιώσουν νέες καλές περιόδους, παρά τις εκκλήσεις από διάφορους για να τους επιβληθούν περισσότεροι φόροι.
Τα καθαρά κέρδη των πέντε μεγάλων παγκόσμιων κολοσσών ενέργειας - Shell, Chevron, ExxonMobil, BP και TotalEnergies- ξεπέρασαν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και θα πλησίαζαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια αν δεν υπήρχε η κοστοβόρος αποχώρηση τους από τη Ρωσία.
Τα τεράστια ποσά -- εν μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής που πυροδοτήθηκε από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την αυξανόμενη ζημιά από την κλιματική αλλαγή - έχουν πυροδοτήσει πολλές κατηγορίες από πολιτικούς και ακτιβιστές για κερδοσκοπία από μέρους των εταιρειών.
Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα κέρδη «εξωφρενικά» και προέτρεψε σε αύξηση της φορολογίας στις εξαγορές ιδίων μετοχών έτσι ώστε να ενθαρρύνει τις ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε περισσότερες επενδύσεις.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας - το αργό πετρέλαιο Μπρεντ ανήλθε μέχρι και 140 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 15 φορές το Καλοκαίρι φτάνοντας στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα - οδήγησε υψηλότερα τα κέρδη χωρίς οι ενεργειακές εταιρείες να χρειαστεί να επενδύσουν σε αύξηση της παραγωγής ή μείωση του κόστους.
Οι τιμές έχουν μειωθεί από τότε, αλλά «μπορούμε να έχουμε περαιτέρω αυξήσεις καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να τελειώσει», προειδοποίησε ο Άντι Ιμσίροβιτς, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Παρά την αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ δεν αναμένει μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο.
Αντιθέτως, προβλέπει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 μετά από αύξηση κατά 2,5 βαρέλια ημερησίως το 2022.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter ότι οι εταιρείες πετρελαίου «χρησιμοποιούσαν αυτά τα κέρδη ρεκόρ για να πληρώσουν τους πλούσιους μετόχους τους αντί να επενδύσουν στην παραγωγή και να μειώσουν το κόστος για τους Αμερικανούς».
«Είναι απαράδεκτο», έγραψε, προσθέτοντας ότι είναι καιρός οι πετρελαϊκοί γίγαντες να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.
Η γαλλική TotalEnergies ήταν η τελευταία που ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ την Τετάρτη, αναφέροντας ότι τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο άλλης μιας έκπτωσης στις τιμές, έχοντας πραγματοποιήσει παρόμοια προσφορά πέρσι.
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει φόρους στα απροσδόκητα κέρδη.
Η Exxon αμφισβήτησε τη νομιμότητα της «συνεισφοράς αλληλεγγύης» της ΕΕ, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ντάρεν Γουντς να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι ο φόρος δεν είναι νόμιμος και ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα.
"Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι περισσότερη προσφορά. Και αντ΄ αυτού, αυτό που έχει τεθεί σε εφαρμογή είναι μια ποινή στον ευρύ τομέα της ενέργειας", είπε ο κ. Γουντς.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιμσίροβιτς είπε ότι οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση και τις τιμές, ενώ επιβραδύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Αφού τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν πέρσι στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η BP υποβάθμισε την Τρίτη τον στόχο της για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
"Πρέπει να επιτύχουμε καθαρό μηδέν (στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων), αλλά οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται αντί να μειώνεται", είπε ο κ. Ιμσιρόβι, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν όλους τους καταναλωτές επιδοτώντας τις τιμές.
«Αυτό απλώς παρατείνει την κρίση και τις υψηλές τιμές», είπε, προσθέτοντας ότι «οι στοχευμένες μεταφορές χρημάτων στους απόρους είναι καλύτερες και φθηνότερες».
Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατέγραψε η DP World Limassol
ΚΥΠΕ