Να μην προκύψουν εγκλωβισμοί και στρεβλώσεις κατά τη μετάβαση στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, ανέφεραν την Τρίτη τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κατά τη συζήτηση σχετικά με τη ρύθμιση της υποχρέωσης των πελατών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους πριν από τη σύναψη σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με νέο προμηθευτή.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ενέργειας έχει κατατεθεί πρόταση νόμου βάσει της οποίας η αλλαγή προμηθευτή ενέργειας θα πρέπει να είναι δυνατή νοουμένου ότι βεβαιώνεται η αποπληρωμή προηγούμενων λογαριασμών.
Προσέθεσε πως κατά τη συζήτηση που διεξήχθη η φιλοσοφία της πρότασης χαιρετίστηκε από όλα τα μέλη, υπήρξαν ωστόσο ταυτόχρονα προβληματισμοί, ενώ εκφράστηκαν αξιόλογες εισηγήσεις, όπως ο μη εγκλωβισμός οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μέσα από τις διαφορές που υπάρχουν ευρύτερα με τη σύμβαση.
«Θα κάνουμε διορθώσεις στο κείμενο σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ, το Υπουργείο Ενέργειας και τη Νομική Υπηρεσία με στόχο το κείμενο της πρότασης νόμου να καταλήξει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η επιτροπή διαπίστωσε μετά από δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι μεγάλοι πελάτες έχουν αποχωρήσει από την ΑΗΚ στα πλαίσια της μεταβατικής περιόδου της αγοράς ηλεκτρισμού και έχουν πάει σε νέους προμηθευτές αφήνοντας χρέη πολλών εκατομμυρίων προς την ΑΗΚ, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στην Αρχή.
Προσέθεσε πως συζητήθηκε πρόταση νόμου, την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (η ΡΑΕΚ, το Υπουργείο Ενέργειας, οι Σύνδεσμοι των εταιρειών ΑΠΕ, η Νομική Υπηρεσία αλλά και η ΑΗΚ και ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής) αντιμετωπίζουν θετικά και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις.
«Ζητούμε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις και κενά, να γίνει κάτι σωστό έτσι ώστε ούτε προβλήματα στην ΑΗΚ να δημιουργήσουμε, ούτε στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαίως ούτε και στους καταναλωτές που επιθυμούν να αλλάξουν προμηθευτή», τόνισε ο κ. Κώστα, συμπληρώνοντας πως έχουν ζητηθεί γραπτές εισηγήσεις ώστε η επιτροπή να ετοιμάσει ένα νέο αναθεωρημένο κείμενο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στον καθορισμό των επιτοκίων