Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία, ενέκρινε την τροποποίηση του υφιστάμενου «Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ίδια Κατανάλωση», το οποίο λήγει στις 31 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ). Όπως αναφέρεται, το τροποποιημένο Σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023.
Σημειώνεται ότι οι κύριες αλλαγές που επήλθαν στο Σχέδιο αφορούν τέσσερις κατηγορίες. Στην Κατηγορία Α – Συμψηφισμός Μετρήσεων (Net-Metering) καταργείται η διαστασιολόγηση βάσει της κατανάλωσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού για Φωτοβολταϊκά (ΦΒ) συστήματα κάτω από 4.16 kW.
Προστίθεται ότι για οποιαδήποτε πλεονάσματα παραγωγής θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης, για συνολική περίοδο 36 μηνών. Αναφέρεται ότι στον τελευταίο λογαριασμό των 36 μηνών, τα όποια πλεονάσματα θα μηδενίζονται.
Όσον αφορά την Κατηγορία Β – Συμψηφισμό Λογαριασμών (Net-Billing) καταργείται η διαστασιολόγηση του ΦΒ συστήματος βάσει της κατανάλωσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού και οποιαδήποτε πλεονάσματα παραγωγής θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης, για συνολική περίοδο 12 μηνών. Σημειώνεται και εδώ ότι στον τελευταίο λογαριασμό των 12 μηνών, τα όποια πλεονάσματα θα μηδενίζονται.
Αναφορικά με την Κατηγορία Γ – Εικονικός Συμψηφισμός Μετρήσεων (Virtual Net-Metering) οι οινοποιητικές επιχειρήσεις εισάγονται ως νέα κατηγορία δικαιούχων, ενώ γίνεται αύξηση ορίου εγκατεστημένης ισχύς για τους γεωργούς μέχρι 100 kW (από 20 kW που ήταν στο υφιστάμενο Σχέδιο).
Παράλληλα, αναφέρεται, η δημιουργία της Κατηγορίας Δ – Εικονικός Συμψηφισμός Λογαριασμών (Virtual Net-Billing) με συνολική διαθέσιμη ισχύ της Κατηγορίας να είναι 30 MW. Όπως εξηγείται η μέγιστη ισχύς για κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος που δύναται να εγκατασταθεί στα πλαίσια της κατηγορίας είναι 150 kW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ανά δικαιούχο/επιχείρηση. Ακόμη, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που εγκατασταθεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέλθει μέχρι 500 kW.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ – ΑΗΚ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν αιτήσεις σε έντυπη μορφή από τον ΔΣΔ-ΑΗΚ και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της ΑΗΚ.
Προστίθεται ότι η παραλαβή αιτήσεων για τις Κατηγορίες Α, Β, Δ και Ε θα τερματιστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2023 ή νωρίτερα, αν συμπληρωθεί η μέγιστη διαθέσιμη δυναμικότητα της κάθε κατηγορίας ανά έτος ή αν αποφασίσει διαφορετικά o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας https://energy.gov.cy/
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιμέτωπη και με δεύτερο τουρκικό εμπάργκο η κυπριακή Ναυτιλία