9η διαδοχική αύξηση επιτοκίων - Ανεβαίνουν κατά 25 μονάδες βάσεις

Η κεντρική τράπεζα αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια - Στο 4,25% το βασικό επιτόκιο, στο 3,75% το επιτόκιο καταθέσεων - «Γρίφος» οι αποφάσεις του Σεπτεμβρίου

Την 9η διαδοχική παρέμβαση στο ύψος των επιτοκίων ανακοίνωσε, όπως και αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεχίζει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η νομισματική επιτροπή της Φρανκφούρτης αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 4% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% (από 4,25% προηγουμένως).

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση.

Πλέον, μετά και τη σημερινή κίνηση, το συνολικό ύψος της παρέμβασης της ΕΚΤ ανέρχεται στις 425 μονάδες βάσης -το μεγαλύτερο μέγεθος στην ιστορία του ευρώ.

Το ερώτημα για τον Σεπτέμβριο

Όλη η προσοχή των επενδυτών εστιάζει, πλέον, στο κατά πόσο η σημερινή παρέμβαση αποτελεί την τελευταία κίνηση σ΄ αυτή τη μακρά «διαδρομή» της νομισματικής σύσφιγξης, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Άλλωστε, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των μακροοικονομικών στοιχείων και ανάλογα με την πορεία των πληθωριστικών δεικτών.

Πάντως, ακόμα και τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης τηρούν πλέον μια σαφώς πιο συγκρατημένη προσέγγιση ως προς την πιθανότητα νέας παρέμβασης στα επιτόκια το φθινόπωρο.

«Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική» τονίζει σήμερα η ΕΚΤ.

Ο επίμονος πληθωρισμός

Ο γενικός δείκτης τιμών βρίσκεται σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης τους τελευταίους μήνες, καθώς τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 5,5%. Ωστόσο, η εικόνα στον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή αυτόν που εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, δεν είναι εξίσου ικανοποιητική, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά (5,5% Vs 5,7%).

«Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης παρουσιάζουν ενδείξεις υποχώρησης, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός» σχολιάζει η ΕΚΤ, στο σημερινό ανακοινωθέν.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μέχρι στιγμής παρεμβάσεων, η κεντρική τράπεζα σημειώνει τα εξής: «Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ξανά πιο αυστηρές και επιδρούν ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο».

Πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείο Bloomberg κατέδειξε ότι οι αναλυτές, με οριακή πλειοψηφία, πιστεύουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 4%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση εντός του φθινοπώρου.

Ανεξαρτήτως των οριστικών αποφάσεων, είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στην κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων και στην ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης, γεγονός το οποίο αν μη τι άλλο αναμένεται να δώσει «ανάσες» στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Κι αυτό, διότι οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες αποτελούν θηλιά στον «λαιμό» της πραγματικής οικονομίας, δεδομένου του υψηλού κόστους χρήματος, των αναταράξεων στην καταναλωτική ζήτηση και της επιβράδυνσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας.

Στο 0% ο τοκισμός των αποθεματικών

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να καθορίσει τον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%.

Αυτή η απόφαση θα διαφυλάξει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, αφενός διατηρώντας τον τρέχοντα βαθμό ελέγχου στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, αφετέρου διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια μετακυλίονται πλήρως στις αγορές χρήματος.

Ταυτόχρονα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας τους συνολικούς τόκους που χρειάζεται να καταβληθούν επί των υποχρεωτικών αποθεματικών για να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη κατεύθυνση.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ