Χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και βυθισμένοι στο σκοτάδι τη νύχτα, πολλοί Αιγύπτιοι έχουν απαντήσει με οργή και χλεύη στα κυβερνητικά μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πολύωρες διακοπές ρεύματος σε όλη την Αίγυπτο, πολλές φορές την ημέρα, οδήγησαν στις κυβερνητικές οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς θερμοκρασίες ρεκόρ έπληξαν την περιοχή της Μεσογείου αυτόν τον μήνα.
Μετά από 11 ημέρες καθημερινών μπλακ άουτ, ο Πρωθυπουργός Mostafa Madbouli διέταξε την Πέμπτη τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα, ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο και πρότεινε άλλες λύσεις για την ενεργειακή κρίση της Αιγύπτου.
Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι επικρίνουν - και κοροϊδεύουν - στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που θεωρούν αποτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Γιατί εξάγουμε αέριο στην Ευρώπη ενώ ζούμε στο σκοτάδι;» διερωτήθηκε ο Αιγύπτιος Ισλάμ, 36 ετών, σε σχόλια στο πρακτορείο.
Κάποιοι θυμήθηκαν την τελευταία φορά που το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου αντιμετώπισε αδιάκοπες διακοπές ρεύματος πριν από 10 καλοκαίρια, τροφοδοτώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες κατά της βραχύβιας προεδρίας του εκλιπόντος ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι.
Καθαιρέθηκε τον Ιούλιο του 2013 από τον τότε Υπουργό Άμυνας Abdel Fattah al-Sisi, του οποίου η επακόλουθη κυβέρνηση επένδυσε δισεκατομμύρια για τη βελτίωση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέχρι πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να επιμένουν ότι τα χρόνια που υποφέρουν οι Αιγύπτιοι από την αναξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον παρέλθει.
Η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα η οποία εμπεριείχε λιγοστές λεπτομέρειες, συνέστησε στους Αιγύπτιους «να αποφεύγουν να παίρνουν τον ανελκυστήρα περίπου στην αρχή κάθε ώρας», όταν το ρεύμα μπορεί να διακοπεί «για όχι περισσότερο από μία ώρα».
Η συμβουλή προκάλεσε κοροϊδία στα αιγυπτιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μοιράστηκαν ευρέως σατιρικές αναρτήσεις.
Από την Άνω Αίγυπτο -- όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 45 βαθμούς Κελσίου -- έως τις πολυτελείς συνοικίες του Καΐρου, το κύριο θέμα συζήτησης είναι το ίδιο: πότε θα σβήσει το ρεύμα, για πόσο καιρό και πόσες φορές σε μια μέρα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, πολλοί παραπονιούνται ότι οι περικοπές, συχνά κατά την πιο ζεστή περίοδο της ημέρας, διαρκούν τακτικά περισσότερο από δύο ώρες και συμβαίνουν εκτός των υποτιθέμενων προγραμματισμένων χρονοδιαγραμμάτων.
Ακόμη και ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της χώρας σατίρισε την κατάσταση. «Όταν ο Έντισον, ο εφευρέτης του λαμπτήρα, πέθανε, όλος ο κόσμος έσβησε τα φώτα για ένα λεπτό. Στην Αίγυπτο... συνεχίζουμε να τιμούμε τη μνήμη του μέχρι σήμερα», έγραψε ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Naguib Sawiris.
Πίσω από το χιούμορ κρύβεται γνήσια απογοήτευση από έναν λαό που αγωνίζεται να επιβιώσει εν μέσω μιας τιμωρητικής οικονομικής κρίσης για περισσότερο από ένα χρόνο.
Τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν περιορίσει τη δυνατότητα εισαγωγής βασικών αγαθών, ενώ το εξωτερικό χρέος έχει αυξηθεί και επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.
Ακόμη και πριν, το 30% των Αιγυπτίων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Έκτοτε, ο ετήσιος πληθωρισμός της Αιγύπτου έφτασε στο ρεκόρ 36,8% τον Ιούνιο και το νόμισμα έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Το πάγωμα των αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος λήγει αυτό το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να πιεστούν ακόμη περισσότερο.
«Ώστε, μόνο το φορτίο στο ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να μειωθεί, όχι η πίεση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος;», ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mahienour El-Massry ρώτησε στο Twitter, το οποίο μετονομάζεται σε X.
Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος έδωσε το όνομά του μόνο ως Αϊμέν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο του έχει «δεχθεί μεγάλο πλήγμα», καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εκτελείται διαδικτυακά.
«Οι (προγραμματισμένες) διακοπές ρεύματος δεν με βοηθούν... γιατί οι ώρες των διακοπών είναι απροσδόκητες» και συχνά διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, είπε.
Στην τηλεοπτική του ομιλία, ο Madbouli κατηγόρησε την έλλειψη ενέργειας στην άνοδο των θερμοκρασιών που οδήγησαν την κατανάλωση να υπερβεί την προσφορά καυσίμων της κυβέρνησης.
Το 2015, οι αρχές συνήψαν συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία Siemens για την κατασκευή τριών μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με επενδύσεις που υπολογίζονται σε έξι δισεκατομμύρια ευρώ (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν το δίκτυο.
Οι μονάδες συνέδεσαν 14,4 γιγαβάτ στο εθνικό δίκτυο το 2018, ενισχύοντας την παραγωγική ικανότητα της Αιγύπτου κατά περισσότερο από 40%, ανέφερε η εταιρεία.
Αυτά και τα σχετικά έργα επέτρεψαν στη χώρα «να σταθεί σε αυτό το στέρεο έδαφος», είπε ο Madbouli.
Απέρριψε την κριτική για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι ο κόσμος «είναι αναστατωμένος με μια τρίωρη διακοπή ρεύματος, αλλά αν δεν υπήρχαν αυτά τα έργα, θα είχαμε ρεύμα μόνο για τρεις ώρες την ημέρα».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με 274 επιβάτες αναχώρησε από το λιμάνι Λάρνακας για Πειραιά το πλοίο Daleela