Όταν, το 2016, ο Ομέρ Φαρούκ Καρσλί γιος του προέδρου του Κεντρώου Κόμματος της Τουρκίας, Αμπντουραχίμ Καρσλί (τον οποίο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν κατηγορήσει για σχέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν), ίδρυε τη fintech εταιρεία Papara, σίγουρα δε φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα γινόταν το κεντρικό πρόσωπο της χώρας. Σήμερα, η εταιρεία που ίδρυσε ο 32χρονος (ακόμη… ειδικευόμενος) δικηγόρος για να δώσει στους φτωχούς πρόσβαση στις τραπεζικές συναλλαγές, γίνεται ο πρώτος μονόκερος της Τουρκίας, καθώς ξεπέρασε σε αποτίμηση το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Πριν από μια εβδομάδα, η Papara «κατάπιε» την ισπανική ανταγωνίστριά της Rebellion, εξαγοράζοντάς τη από τη Beka Finance έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε. Με την προσθήκη της ισπανικής εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες mobile banking, η Papara αποτιμήθηκε σε επίπεδο μονόκερου.
Τι κάνει όμως η τουρκική εταιρεία και ποια είναι τα «ατού» της;
Το story της Papara
Η Papara ιδρύθηκε ως εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών, στοχεύοντας στα εκατομμύρια Τούρκων που, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Με απλές διαδικασίες και χωρίς τους περιορισμούς των παραδοσιακών τραπεζών, η Papara έγινε γρήγορα δημοφιλής. Χρησιμοποίησε και έξυπνο μαρκέτινγκ -για παράδειγμα, τον εκατομμυριοστό χρήστη της, έναν 17χρονο, ο Καρσλί τον επισκέφθηκε, δωρίζοντάς του όλα τα έξοδα που θα χρειαστεί για εκπαίδευση σε όλη του τη ζωή- και η επιτυχία μεγάλωνε εκθετικά. Αλλά και παρουσίασε τις Papara Card, οι οποίες μοιάζουν με τις κάρτες των παραδοσιακών τραπεζών και έχουν την ίδια χρήση -αφού είναι εγκεκριμένες από τις Visa, Mastercard.
Κάπως έτσι, μέχρι το 2021, η Papara είχε ξεπεράσει τους 10 εκατομμύρια χρήστες στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας -η έδρα της είναι η Κωνσταντινούπολη-και οι συναλλαγές της έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Επόμενο βήμα, ήταν, «μοιραία», η επέκταση. Σήμερα, η fintech εταιρεία, η οποία έχει επεκταθεί στις ασφαλίσεις κατοικιδίων, κατοικιών, ταξιδιών και κινητών τηλεφώνων, έχει 16 εκατομμύρια χρήστες, τόσο ιδιώτες, όσο και εταιρείες που χρησιμοποιούν τις εύκολες εφαρμογές της για μεταφορές μεγάλων ποσών.
Έχει μετατραπεί δε στην εφαρμογή που χρησιμοποιούν όλοι οι απόδημοι Τούρκοι για να στείλουν χρήματα στην πατρίδα τους, στους γονείς και τους συγγενείς που έχουν αφήσει πίσω. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει ταχύτατα το αποτύπωμά της σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία που το τουρκικό στοιχείο είναι πολύ έντονο, κάτι που εξηγεί τον σχεδιασμό της να εξαγοράσει μια ευρωπαϊκή neobank τους επόμενους μήνες (η οποία δεν κατονομάζεται).
Ο Καρσλί λέει ότι «ίδρυσα την Papara στα θεμέλια της οικονομικής ένταξης και της ελευθερίας για όλους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχουν σήμερα 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν τραπεζικές συναλλαγές παγκοσμίως και στην Τουρκία, το 32% του πληθυσμού δεν έχει τραπεζικές συναλλαγές. Αυτοί οι μη εξυπηρετούμενοι άνθρωποι έχουν είτε χαμηλό εισόδημα, είτε δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις ταυτοποίησης και τεκμηρίωσης για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, είτε τείνουν να ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά από τα παραδοσιακά τραπεζικά υποκαταστήματα.
Επίσης, συχνά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω των όρων και των τελών των παραδοσιακών τραπεζών που ευνοούν όσους έχουν μεγαλύτερες καταθέσεις. Οι fintechs όπως η Papara, επομένως, έχουν τη μοναδική δυνατότητα να καλωσορίσουν νέα τμήματα πελατών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθιστώντας το πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Στην Papara, αυτό το ήθος παραμένει στον πυρήνα μας».
Και κάπως έτσι, ο Καρσλί, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και μανιακός συλλέκτης με μια τεράστια συλλογή παλιών βιβλίων στην κατοχή του, διαπραγματεύεται την εξαγορά άλλης ευρωπαϊκής neobank για να εκτοξεύσει το valuation της εταιρείας του. Ήδη, άλλωστε, η Papara, η οποία έχει ενταχθεί στη λίστα των Global Fintech100 της KPMG και έχει βραβευθεί ως η καλύτερη fintech start-up από τη VISA, έχει γίνει σήμερα μια από τις κορυφαίες Fintechs στη Γηραιά Ήπειρο. Στόχος, να γίνει η κορυφαία.
Πηγή: Newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Κωνσταντίνος Ηροδότου: H έλλειψη γνώσεων μπορεί να επιφέρει οικονομικό αποκλεισμό