Ρίχνουμε "εμπορικά δίχτυα" σε Εμιράτα και Αίγυπτο

Η Κυπριακή Δημοκρατία στελεχώνει τα Εμπορικά της Κέντρα σε Ντουμπάι και Κάιρο με εξειδικευμένους επαγγελματίες στον τομέα της ενέργειας

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου 

Στην ενίσχυση της εμπορικής της παρουσίας σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού πρόσφατα προχώρησε στην τοποθέτηση νέων Εμπορικών Συμβούλων σε Κάιρο και Ντουμπάι.

Στο επίκεντρο ενέργεια και υδρογονάνθρακες 

Με σκοπό να σταλούν μηνύματα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, τις θέσεις των Εμπορικών Συμβούλων αναλαμβάνουν οι Γιώργος Φωκάς και Γιώργος Παρτασίδης, στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με εξειδίκευση στους τομείς της ενέργειας και των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, ο κ. Φωκάς αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ ο κ. Παρτασίδης βρίσκεται ήδη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από την 1η Αυγούστου.

Με την στελέχωση των Εμπορικών Κέντρων επιδιώκεται η ενίσχυση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, πέρα από τις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, σε Κουβέιτ, Κατάρ και Ιορδανία.

Επισημαίνεται πως το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εδρεύει στο Ντουμπάι και εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καλύπτει τις αγορές του Κουβέιτ και του Κατάρ. Παράλληλα, το Εμπορικό Κέντρο της Κύπρου στην Αίγυπτο, έχει υπό την ευθύνη του και την Ιορδανία.  

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο τελευταίοι διορισμοί αποτελούν τους πιο πρόσφατους σε μια σειρά κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση. Είχαν προηγηθεί η λειτουργία Εμπορικού Κέντρου στο Νέο Δελχί τον Νοέμβριο του 2022 και ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2022, η λειτουργία αντίστοιχου κέντρου στο Τόκυο.  

16 εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Υπηρεσίας Εμπορίου, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί συνολικά 16 εμπορικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στις πιο κάτω χώρες:

  1. Αθήνα (καλύπτει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία)
  2. Βαρσοβία (καλύπτει Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία)
  3. Βερολίνο (καλύπτει Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία)
  4. Βηρυτός (καλύπτει Λίβανο, Συρία)
  5. Βιέννη (καλύπτει Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Κροατία)
  6. Κάιρο (καλύπτει Αίγυπτο, Ιορδανία-προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΕΚ για θέματα του Exporthelpdesk)
  7. Λονδίνο (καλύπτει Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία)
  8. Μόσχα (καλύπτει Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν)
  9. Ντουμπάι (καλύπτει Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ)
  10. Νέα Υόρκη (καλύπτει ΗΠΑ, Καναδά)
  11. Παρίσι (καλύπτει Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία)
  12. Πεκίνο (καλύπτει Κίνα)
  13. Τελ Αβίβ (καλύπτει Ισραήλ, Παλαιστίνη)
  14. Τεχεράνη (καλύπτει Ιράν, Πακιστάν)
  15. Νέο Δελχί (καλύπτει Ινδία)
  16. Τόκυο (καλύπτει Ιαπωνία)

 

Τα Κυπριακά Εμπορικά Κέντρα λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και των επί τόπου διπλωματικών αποστολών. 

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία με Κύπρο για ηλεκτρική συνδεσιμότητα με ΕΕ επιδιώκει η Ιορδανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ