Επέλεξε πως θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

Ο Διοικητής της ΚΤΚ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επόμενη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ

Τη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα προτεινόμενα θέματα για την επόμενη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καλώντας τους πολίτες να εκφράσουν διαδικτυακά τις απόψεις τους. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της "από τις 10 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2023 κάθε πολίτης στη ζώνη του ευρώ μπορεί να απαντήσει σε έρευνα που διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ". 

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, η οποία προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στην έρευνα, δήλωσε στο Δελτίο Τύπου της ΕΚΤ ότι «υπάρχει ένας ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ του ενιαίου νομίσματός μας και της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και αυτό θα πρέπει να τονιστεί από τη νέα σειρά των τραπεζογραμματίων μας. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να ταυτιστούν με το σχέδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ και γι’ αυτό ακριβώς θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην επιλογή του νέου θέματος.»

Η πρωτοβουλία τονίζει την ισχύ της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τόνισε: «Το ευρώ αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και δύναμη στα χέρια μας. Σήμερα, εμείς, οι Κύπριοι πολίτες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, έχουμε λόγο στη μελλοντική διαμόρφωση των χαρτονομισμάτων μας".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΤΚ, ο κ. Ηροδότου αναφέρει ότι "εν όψει της κυκλοφορίας των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ, μπορούμε να συμμετάσχουμε στην πανευρωπαϊκή έρευνα για να εκφράσουμε την προτίμησή μας στις προτεινόμενες θεματικές ενότητες (themes). Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τονίζει την ισχύ της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας". 

Τα επτά θέματα που επιλέχθηκαν ως επικρατέστερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αφορούν

  • Ευρωπαϊκός πολιτισμός 
  • Η Ευρώπη μας, ο εαυτός μας
  • Οι ευρωπαϊκές αξίες υπό το πρίσμα της φύσης
  • Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη
  • Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης
  • Το μέλλον σάς ανήκει
  • Χέρια: Μαζί χτίζουμε την Ευρώπη

«Εργαζόμαστε για μια νέα σειρά τραπεζογραμματίων υψηλής τεχνολογίας με σκοπό την πρόληψη της παραχάραξης και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. «Έχουμε δεσμευτεί να διαφυλάξουμε τα μετρητά και να διασφαλίσουμε ότι το δημόσια εκδιδόμενο χρήμα θα αποτελεί πάντα επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών». 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να επιλέξει το μελλοντικό θέμα έως το 2024 και τα τελικά σχέδια το 2026.

Πείτε την άποψή σας για τα νέα μας τραπεζογραμμάτια εδώ

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο χορηγιών για ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ