Σε συζητήσεις με την Arm που ανήκει στον όμιλο SoftBank βρίσκεται η Amazon, προκειμένου να εισέλθει ως βασικός μέτοχος μαζί με κάποιες άλλες τεχνολογικές εταιρείες, πριν από την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO), σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος τα οποία επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η Amazon Web Services, η επιχείρηση cloud του τεχνολογικού κολοσσού, κατασκευάζει δικό της ημιαγωγό επεξεργασίας που ονομάζεται Graviton, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Arm.
Τα σχέδια της Arm είναι να εισέλθει στο χρηματιστήριο του Nasdaq στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία πηγή, μια εγγραφή από την οποία επιδιώκει να αντλήσει ένα ποσό μεταξύ 8 και 10 δις. δολαρίων, όπως έχει γράψει παλαιότερα το Reuters.
Η Amazon δεν είναι η μοναδική εταιρεία-κολοσσός που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Arm πριν από την προγραμματισμένη της ΙΡΟ, καθώς η δεύτερη είχε διερευνητικές συνομιλίες με σχεδόν 10 τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ άλλων με τις Intel, Alphabet και Nvidia.
Στην εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών Arm και στην αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) αποφάσισαν να επενδύσουν ήδη η Apple και η Samsung Electronics, όπως ανέφερε την Τρίτη η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.
Πάντως, οι δυνητικοί επενδυτές δεν θα αποκτήσουν καμία θέση στο διοικητικό συμβούλιο ή έλεγχο, σύμφωνα με τις πηγές.
Η Arm ελπίζει ότι η συμμετοχή τόσο σημαντικών επενδυτών θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τους μεγάλους πελάτες και θα καταστήσει την IPO πιο ελκυστική για τους επενδυτές, όπως δήλωσε μία από τις πηγές.
Η δημόσια εγγραφή έχει γίνει κάτι σαν τροχοπέδη για τη SoftBank, η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημίες από το Vision Fund, αφού πολλές από τις επενδύσεις σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις απογοήτευσαν.
Η SoftBank έχει αποφασίσει στην εισαγωγή της Arm στο χρηματιστήριο από τότε που η συμφωνία για την πώλησή της στην Nvidia έναντι 40 δισ. δολαρίων κατέρρευσε πέρυσι, εξαιτίας των αντιρρήσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
Έκτοτε, η Arm διαγράφει καλύτερη πορεία από την ευρύτερη βιομηχανία ημιαγωγών, χάρη στην εστίασή της σε διακομιστές κέντρων δεδομένων και προσωπικούς υπολογιστές που αποφέρουν υψηλότερες πληρωμές για τα δικαιώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέρδη €220 εκατ. για Τράπεζα Κύπρου το α' εξάμηνο του 2023