Τουρκία: Τέλος στους περιορισμούς στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις διεθνείς αγορές

Από την στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τις εκλογές, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες έθεσαν ως βασική τους προτεραιότητα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην τουρκική οικονομία.

Και από τις πρώτες τους κιόλας κινήσεις διεφάνη η πρόθεσή τους να αποστασιοποιηθούν από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστά και ως erdoganomics, αυξάνοντας τα επιτόκια για να ρίξουν τον πληθωρισμό. Ας μην ξεχνούμε εδώ ότι η Ερντογάν έδειχνε μια σχεδόν ευλαβική εμμονή με τις μειώσεις των επιτοκίων, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Καταθέσεις

Η επόμενη κίνηση έχει ως στόχο τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα: η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι στο εξής δεν θα επιβάλλει στους καταθέτες να μεταβάλλουν τις καταθέσεις που έχουν σε ξένο νόμισμα σε καταθέσεις σε λίρες [προστατευμένες από συνάλλαγμα]. Πρόσθεσε μάλιστα αυτό γίνεται προκειμένου να τονωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας απλούστευσης, αποφασίστηκε να τερματιστεί η εφαρμογή που ορίζει έναν στόχο για μετατροπή από καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε καταθέσεις με προστασία συναλλάγματος», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι κανονισμοί είχαν ως στόχο να αυξήσουν τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες, ενώ θα μειώσουν τις καταθέσεις που προστατεύονται από συνάλλαγμα διασφαλίζοντας τη μετάβαση από λογαριασμούς που προστατεύονται από συνάλλαγμα στις καταθέσεις τουρκικής λίρας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις διεθνείς αγορές, αν και οι αναλυτές διατηρούν πάντα κάποιες επιφυλάξεις καθώς ουδείς μπορεί να διαβλέψει με ασφάλεια πόση ακόμα ευελιξία και για πόσο καιρό, θα δώσει ο Σουλτάνος στο «οικονομικό δίδυμο».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Τι είναι το "Ελ Νίνιο" και ποιες οι απειλές του; (VID)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ